Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Aralık 2017       Mesaj #142
Avatarı yok
Yasaklı

Asgardia Projesi Bağlamında İlk Uydu Fırlatıldı!


Ad:  ,EQ8j-Sc5n0aM1QpGkOuNeQ.jpg
Gösterim: 685
Boyut:  85.3 KB
Asgardia projesi bağlamında ilk uydu Asgardia-1, yörüngeye fırlatıldı. Böylece tarihin ilk uzay ülkesi olmaya aday Asgardia'nın ilk uydusu Asgardia-1, yörüngeye gönderilmiş oldu. Asgardia projesi, Fransa'nın başkenti Paris’te düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde uluslararası bilim insanları tarafından açıklanmıştı.

Dünya yörüngesinde kurulacak olan uzay istasyonu kapsamında vatandaşlık başvurusu yapanlar arasında ilk sıralarda yer alan ülkelerden biri de Türkiye. Asgardia'nın resmi internet sayfasında yer alan bilgilere göre, en çok başvuru yapan ülke 31 bin 853 başvuru ile Çin. 29 bin 82 başvuru ile Türkiye ikinci sırada yer aldı.

İstanbul ise 10 binden fazla başvuruyla en çok başvuru yapılan kent oldu. İstanbul'dan genel başvuru yapanlardan yüzde 85'inin İngilizce konuştuğu bilgisine yer verildi. Kendi kural ve yasalarıyla yaşamayı ön gören uzay ülkesi Asgardia; meteor, uzay çöpü ve diğer tehditlere karşı Dünya'yı koruma misyonunu üstlenecek. İskandinav mitolojisinde yer alan Asgard’dan esinlenilerek isimlendirilen ülke, resmi bilgilere göre, “Dünya üzerindeki diğer ülkelerin kısıtlamalarından tamamen bağımsız, özgür bir ortam” olanağı sunacak.

Uluslararası anlaşmalar kapsamında söz konusu başvuru sayısının 100.000’i geçmesi durumunda Birleşmiş Milletler'e devlet statüsü için de başvuru önünde bir engel kalmayacak. Uluslararası yasaların ise uzayda yeni bir devletin kurulması gibi ilk defa gündeme getirilen bu isteğe nasıl cevap vereceği henüz netlik kazanmış değil. Asgardia'nın ne zaman faaliyete geçeceği konusunda ise daha önce bir açıklama yapılmıştı. Bu doğrultuda, ilgili proje kapsamında ilk uydunun bu yılın yaz aylarında yörüngeye fırlatılması planlanıyor.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (14 Kasım 2017)