Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Akhalar
Yunanca AKHAÎOS, Eski Yunan halklarından biri.

Homeros’a göre, Troya’yı kuşatanlar Danaolar ve Argoslularla birlikte Akhalardır. Gene Homeros Akhaların yaşadığı bölgeyi Yunan Yarımadası ve onun batısındaki adalarla, Girit, Rodos ve (Kyklad Adaları dışında) bunlara komşu adalar olarak beljrler. Arkeolojik bulgulara göre bu bölge, İÖ 14. ve 13. yüzyıllarda Mikenlerin yaşadığı yerdir. Bazı uzmanlar buna ve öteki göstergelere dayanarak Akhalarla Mikenlerin aynı halk-olduğu sonucuna varmışlardır.

Ama başka bazı bulgulara göre de Akhalar, İÖ 12. yüzyıldaki Dor istilalarından önce Eski Yunan’a girmemişlerdir. Soyağaçlarından Homeros’ta kısaca söz edilen askerlik ya da hanedan evlilikleri yoluyla Miken krallıklarına sızmayı başaran Akha reislerinin, Mikenlerin savaşçı ve yarı barbar oldukları son dönemlerinde bu bölgede birkaç kuşak boyu hüküm sürdükleri, daha sonra da yerlerini yakın akrabaları sayılacak Dorlara bıraktıkları varsayılabilir.

Herodotos’a göre, İsa’dan hemen önceki yüzyıllarda Peloponnesos’un kuzeyinde yaşayan Akhaialıların soyu da Akhalardan gelir. İÖ 14. ve 13. yüzyıllara ait Hitit belgelerinde geçen Ahhiyava adı, bazı uzmanlarca Akhalarla özdeşleştirilmişse de, bu bağıntı kesinleşmiş değildir.
kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM