Arama

Nebula (Bulutsu) - Tek Mesaj #9

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Aralık 2017       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Sunak Takımyıldızındaki Yıldız Nebulası Görüntülendi!


Hubble Uzay Teleskobu, Dünya'dan yaklaşık 11 bin ışık yılı uzakta, Sunak (Ara) takımyıldızındaki yıldız nebulasını kaydetti.

"NGC 6326" olarak anılan, ölen bir yıldızın çevresinde oluşan gaz nebulasının görüntüsü NASA'nın internet sitesinde yayınlandı.

Ad:  thumbs_b_c_70e70ca9b1462239d0eb42619159b53d.jpg
Gösterim: 967
Boyut:  53.4 KB
İlgili görselin merkezinde beyaz bir cüce yıldız ve onun etrafında merkez kaç kuvvetiyle yayılan gaz bulutları görülüyor.

NASA yaptığı açıklamada, görseldeki yıldızın bir kızıl dev yıldızken nükleer füzyonunun son aşamasında, fotosferindeki gazları demetler halinde çevresine yaydığını belirtti.

Hubble'ın 2 no'lu Geniş Açı Gezegen Kamerası'nın çektiği görüntülerden oluşturulan görseldeki parlak mavi ve kırmızı tonların, hala sıcak olan merkezdeki yıldızdan yayılan güçlü kızılötesi ışımayla parlayan iyonize olmuş oksijen ve hidrojen içeriğinin yansımaları olduğu tespit edildi.

Bulut demetlerine nebula karakterini veren kriter ise oksijen ve hidrojenin diğer gazlarla ve yıldız artığı materyallerle etkileşiminden yeni yıldızlar ve gezegenlerin açığa çıkma olasılığı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (22 Aralık 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.