Arama

Richard Feynman - Tek Mesaj #5

nötrino
Yasaklı
16 Ocak 2018       Mesaj #5
Yasaklı

Yüksek Enerji Fiziğinde Feynman Diyagramları!

Elektromanyetik kuvvetler ile ilgilenen teoriye Elektrodinamik denir. Kuantum mekaniksel yaklaşım renk kuvvetlerini (nükleer kuvvetleri) de göz önüne alarak inceliyorsa Kuantum Elektrodinamik (KED) denir. Nükleer kuvvetleri ve kuarkları (renk kuvvetlerini yani gluonları) içeren kuantum mekaniksel teoriye ise Kuantum Kromodinamik (KKD) denir.

Kuantum Kromodinamik hesaplar temel parçacık etkileşmeleri ile ilgilidir. İlgili etkileşmelerde parçacıklar foton, virtuel foton, gluon vb. alış-verişinde bulunurlar.

Bu alış-verişler ilk defa Feynman tarafından sembolik diyagramlarla uzay-zaman düzleminde gösterilmiştir. Buna göre birbirine yaklaşan 2 elektron virtūel gama fotonu alış-verişinde bulunur. Bir protonla nötron birbirine yaklaşırken pi+ alış-verişi olur.

Alış-verişte parçacık kütleli olabilir veya foton olabilir. Hatta yüklü ya da yüksüz parçacık alış-verişi olabilir. Yüksek enerji fiziğinde alıp verilen parçacık yüklü ise bu ara akıma yüklü akım denir. Etkileşimde alınıp verilen parçacık yüksüz ise bu ara akım da yüksüz akım şeklinde ifade edilir.