Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Ocak 2018       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Manyetik Rezonans!


Rezonans, temel bilimler, mühendislik, fizik vs gibi birçok alanda yer alan önemli bir kavramdır. Rezonansa gelen bir köprü yıkılır. Bu demektir ki her yapının (buna atomik yapılar da dahil) kendine özgü bir titreşim frekansı vardır. Bu frekansı o yapının içinde bulunduğu koşullar (gerilimler) belirler.

Bir dış etken ilgili yapıyı periyodik olarak yapının kendi titreşim frekansı (öz frekansı yani rezonans frekansı) ile uyarırsa sistem çok büyük genliklerle titreşir. Bu tür uyarmalarda mühendislik yapıları yıkılır, kırılır ve büyük zararlara neden olur. Bu nedenle askerler köprüyü geçerken uygun adımla yürütülmez, çünkü askerlerin toplu haldeki tempolu ayak darbeleri köprünün öz frekansına eşit olabilir ve köprü bu bağlamda rezonansa gelebilir.

Rezonans olayı genel olarak 2 özdeş diyapazonla açıklanmaya çalışılır. Bir masanın iki ucuna konan özdeş diyapazonlardan birine vurularak bir süre ses oluşturulup, sonra tutularak susturulursa, aynı sesin diğer diyapazondan devam ettiği duyulur. Bu da ikinci diyapazonun birincinin titreşimleri ile uyarılarak rezonansa gelmesi anlamını taşır.