Arama

Kuşların Dünyası - Tek Mesaj #16

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Şubat 2018       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

Toy Kuşuna Dair Uluslararası Çalışma!


Ad:  thumbs_b_c_caaac011566812ab1bb13316924f8b51.jpg
Gösterim: 354
Boyut:  49.9 KB
Uçabilen en büyük kuş olarak bilinen toy kuşunun neslinin tükenmesini önlemek için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından uluslararası bir çalışma başlatıldığı belirtildi.

FAO'dan yapılan yazılı açıklamada, ağırlıkları 5-15 kilogram olan, istenmeyen böceklerle beslendiği için "çiftçi dostu" olarak bilinen toy kuşunun küresel tehdit altında olduğu belirtildi.

Tarımsal arazilerde ve bozkırlarda yaşamayı tercih eden, Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde "duyarlı" kategorisinde yer alan bu kuşların çeşitli tehlikelerle karşılaştığına işaret edildi.

FAO'nun, doğal yaşam alanları, kapsamlı tarımsal uygulamalar ve kentsel gelişim gibi insan faaliyetleriyle parçalanmış ya da bozuluma uğramış kuşların neslini korumak için araştırma çalışması başlattığı bildirildi.

Ulusal partner Doğa Koruma Merkezi ile Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım" projesi kapsamında toy kuşunu korumak için stratejiler geliştirilmesi üzerine çalışan FAO'nun, kuşların dağılım yerleri, karşılaştıkları tehditler ve koruma stratejileri üzerine yoğunlaştığı bildirildi.

TİGEM ile de yakın iş birliği içinde olunduğu belirtilen çalışmada sağlıklı bozkırlar ve sağlıklı toy kuşu nüfusunun birbiriyle yakından bağlantılı olduğu vurgulandı.

İlgili projeyle, kuşların biyolojisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, mevsimsel göç davranışlarını ve kuşların karşılaştıkları tehditleri belirlemek gibi konularda detaylı bilgiye ulaşılması amaçlanıyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (2 Şubat 2018)