Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Şubat 2018       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ÇEKİRGE

Ad:  çekirge.jpg
Gösterim: 3873
Boyut:  24.7 KB

Düzkanatlılar takımının sıçrayıcı üyelerine verilen genel addır. Irmak kıyılarına uzanan tropİkal prmanlarda,yarı kurak bölgelerde ve otlaklarda görülürler. Renkleri yeşilden zeytuniye ya da kahverengiye kadar değişirken sarı ya da kırmızıyla alacalanabilir. Çekirgeler,sesleri karın altındaki ya da ön kaval kemiğindeki işitme zarı aracılığıyla alır. Görmeyi bileşik gözler sağlar. Çekirgelerin çoğu otçuldur.

YARI BAŞKALAŞIM


Bir çekirge tam ergin bir hale girinceye kadar dört kez kabuk değiştirir. İlk kabuk değiştirmeden sonra çekirgenin kanatları çıkmaya başlar. İkinci kabuk değiştirmeden sonra bu kanatçıklar biraz daha büyür. Üçüncü kabuk değiştirmeden sonra daha da geniş bir hal alır. Kanatlar ancak dördüncü kabuk değiştirmeden sonra tam anlamıyla gelişmiş olur,böcek ergin bir çekirge halini alır,kabuğunu da bir daha değiştirmez. Bir yavru çekirgenin olgun hale gelmesi olayı başkalaşımdır.

PUPA


Bu yavru çekirge pupası otla beslenir. Yeni yavrunun kanatları küçüktür. Yumurtadan pupa adı verilen yavru çıkar. Birçok yavru hayvanda olduğu gibi orantılar erginlerindekinden farklıdır. Kanatlar tam olarak belli olmamıştır:eşeysel açıdan da pupa olgun değildir. Ama başka bakımlardan pupa ergin böceğe benzer. Bir önceki aileden bacaklarında üçgen şeklindeki bir çöküntünün olmamasıyla ayrılır. Pupa yavaş yavaş,aşamalı olarak büyür. Bu aşamalar sırasında dış-iskelet atılarak,hayvanın gelişip,eskisinin altında bulunan yeni dış-iskeleti sertleşmesi sağlanır.

ERİŞKİN


Çekirgelerde görülen yarı başkalaşım yavru, erişkin çekirgeye benzer;erişkin ile yavrunun beslenme şekilleri de aynıdırjaradaki tek fark,erişkinlerde kanat olmasına karşılık,yavruda yalnızca kanat çıkıntıları bulunmaktadır. Yeni yavrunun kanatları küçüktür. Yumurtanın çatlamasından kısa süre sonra, bu örtüsünden sıyrılır ve boyutları ,üreme organları ve kanatları dışında .bütünüyle erişkinlere benzer. Hemen 4-6 kez kabuk değiştiren yeni yavru, erişkin hale gelir. Yavru bir çekirge,yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra erişkin bir çekirgeye çok benzer;sadece yumurtaların olgunlaşması birkaç ay sürer. Yumurtanın içinden çıkan yavru çok küçüktür,kanatları da yoktur. Buna “nimfa” adı verilir.

UĞURBOCEĞİ


Gelinböceği ve uçuçböceği adlarıyla di i uğurböceği kınkanatlılar grubunun en tanınmış üyeleri arasında yer alır. Tür sayM 5000’e ulaşan bu böceklerin hepsi de 1,5 santimetreden kısadır. Bir çift saydam kanatları yalnız uçarken görülebilir. Bir yere konduklarında bu kanatları pürüzsüz ve sert kanat örtüleri (kınkanatlılar) gizler. Kanat örtüleri genellikle parlak renklerle bezeli ve cilalanmış gibi pırıl pırıldır. Çoğu uğurböceğinin kanat örtüleri kırmızı üstüne siyah beneklidir. Ama bazılarında bu durumun tam tersine de rastlanır. Benek sayısı türlere göre değişir. Her kanat örtüsündeki benek sayısı ikiden başlayarak 10’a,hatta 22'ye kadar çıkar. Uğurböceklerinin vücudu yarım küre biçimindedir. Siyah,sarı ya da kırmızımsı desenli parlak renkleriyle dikkati çekerler.
Ad:  uğur.JPG
Gösterim: 2727
Boyut:  22.4 KB

LAVRA


dara yığınlar halinde sarı yumurtalar bırakır. Larvalar yumurtadan çıktıklarında çok hareketlidir. Genellikle gri ya da morumsu olan bu larvaların üstünde uçuk benekler bulunur. Uzun, ince yapılı, yumuşak gövdeli ve genellikle mavi,yeşil,kırmızı ya da siyah benekli boz larvalar öbür böcekleri ve böcek yumurtalarını yiyerek beslenir. Larvalar geçirdikleri dört gelişme evresinin ardından bir yere tutunarak son larva derisi içinde pupa evresine girer, böceklerin yavru hallerine “sürfe” /’kurtçuk” ya da “tırtıl”denir. Bunlar ergin böceklere hiç benzemezler. Bilim bunları “larva “ diye adlandırır. Larvalar erginlerden çok değişik besinler yerler. Onlar da tıpkı nimfalar gibi kabuk değiştirirlerse de bunlarda küçük kanat parçacıkları görülmez.

PUPA


Yaklaşık bir ay içinde her larva bir yaprağa tutunarak pupa evresine girer. İki,üç,dört,hatta daha çok kabuk değiştirmeden sonra larvalar “pupa” (krizalit) halini alırlar. Pupalar besin yemezler,genellikle pek hareket de etmezler.

ERİŞKİN


Uğurböceği yaşam çevirimini yaklaşık dört haftada tamamlayarak yaz ayları boyunca birçok kuşak geliştirebilir. Uğurböceğinin değişik bir gelişmesi vardır. Uğurböcekleri yaprakbiti, kabuklubit (koşnil) ve akar gibi tarım zararlısı böceklerle beslendiğinden biyolojik mücadelede yaygın biçimde kullanılmaktadır.
SİLENTİUM EST AURUM