Arama

Kanser - Tek Mesaj #34

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Şubat 2018       Mesaj #34
Avatarı yok
Yasaklı

Kanseri Kısa Sürede Teşhis Edebilen Çip Geliştirildi!


Tek bir kan tahliliyle kanseri 15 dakikada teşhis edebilecek çip geliştirildi. Belçika'daki Leuven Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde 4 yıllık çalışma sonucu geliştirilen çip, kişide kanser hücresi olup olmadığını çok kısa bir sürede tek bir kan tahliliyle ortaya çıkarabiliyor.

Bireylerden alınan kan örneğiyle deney tüpüne yerleştirilen çip, çok küçük bir dijital kamera işlevi görerek birkaç dakika içinde her hücrenin görselini oluşturuyor. Bu görsellerin bilgisayarda analitik algoritmayla incelenmesiyle hücrelerin kanserli olup olmadığı tespit ediliyor. İlgili çipin hastalar üzerinde denendiği ve iyi sonuçlar elde edildiği belirtildi.

Söz konusu çipin daha çok sayıda hasta üstünde denenmesi ve pazarlanabilecek bir prototipinin geliştirilmesi bağlamında gerekli fonların elde edilmesi için çalıştıklarını ifade eden araştırmacılar, kanserin çok erken teşhis edilmesi durumunda alınacak sonucun da buna paralel olarak o kadar iyi olabileceğini belirtti.

Kanserli hücrelerin teşhis edilmesi için geleneksel olarak kullanılan sistemlerin arasında tarama sistemleri bulunuyor. Ancak bu sistemlerin küçük tümörleri teşhis edememe ihtimali de bulunuyor. Kanserin geç teşhisi ise kanser hastalarının yüzde 90'ının ölümüne neden oluyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Flanders Today (28 Şubat 2018)