Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kol Uyuşması
Kol uyuşması, birçok sebebi olabilir. Sağ ve sol kolun ağrıların farklı hastalıkların habercisi olabilir. Yani sol kolun uyuşması kalpten kaynaklanan bir uyuşma olabilir. Kol uyuşmasın kanın akışının kısıtlanması gibi durumda görülür. Kola ağır bir yük yüklendiği zaman kol kan akışını sağlayamadığı için uyuşmaya sebep olur. Herhangi sert düşmede yada kol sert bir cisim ile temas ettiği zamanda kolda uyuşma olur. Kolda oluşan uyuşma bir süre sonra ağrıya çevirir. Kendiliğinde oluşan kol uyuşmaları önemli ve ciddi hastalıkların habercisi olabilir. O yüzden uzun süre olan uyuşmalarda hemen doktora gidilmelidir.

Strese bağlı olarak da kol uyuşması görülür. Çok yoğun stres yaşandığı zaman veya çok fazla sinir olduğu zaman da kolda uyuşmalar görülür. Bu gibi uyuşmalar uzun süreli ve ciddi bir uyuşma değildir. Stres gittiği zaman veya sinir geçtiği zaman uyuşma de geçer.

Sürekli sinirlenen birinde eğer kol uyuşması çok sık görülüyor ise hemen doktora başvurmalıdır. Çünkü sinir hastalığının oluşmasına sebep olur.
Dolaşımla ilgili nedenlerden dolayı, ortopedik nedenlerden dolayı, nörolojik nedenlerden dolayı kolda uyuşma görülebilir.

Kol uyuşmasının hangi sebepten ötürü olduğu bulabilmek için doktora başvurulmalıdır. Uyuşma zaten his kaybı demektir. Uyuşan yere herhangi bir tepki uygulandığı zaman hissedilmez. Uyuşma durumunda bir cisim tutulamaz. Elinde herhangi bir şey varken uyuşma olursa eğer hissedemediği için elindekiler yere düşer. Kısa süreli kol uyuşmaları da vardır. Sıkıntı ve stresten kaynaklı meydana gelir. Bu gibi uyuşmalar kalıcı değildir. Vücutta kalıcı olan uyuşmalar hayati risk taşır. Kalp hastalıklarından kaynaklanan kol uyuşmaları hayati risk taşır.

Uykuda Kol Uyuşması


Uykuda Kol Uyuşması, Uykuda kolların ve elin uyuşması kadın, erkek her yaştan bireyde ortaya çıkabilen bir haldir. Gece herhangi bir nedenle uyandığınızda ya da sabah yataktan kalktığınızda kollarınızın uyuştuğunu fark ediyorsanız bunun başlıca sebebi yanlış pozisyonda uyumuş olmanızdır. Ancak bazı sağlık sorunları da uyurken kolların ve elin uyuşmasına neden olabilmektedir. Kollara ve ele giden kan akışının zayıflaması sonucu oluşan uyuşma için sayılabilecek sebepler, Kan dolaşımının azalması, diyabetik hastalıklar, karpal tünel sendromu, eklem sorunları gibi nedenlerden kaynaklanması olasıdır.

Kollarda ve ellerde uyuşma hastalıklar, kan akışının kısıtlanması, bozukluklar ve ya sinirlerin yaralanması gibi geniş kapsamlı nedenlerden olmaktadır. Geçici kol uyuşmaları bir sinir ya da sinirler üzerine uzun süreli bir baskı sonucu oluşabilir. Bu durum genellikle uyku halinde ya da kolun yanlış şekilde kullanılması sonucunda oluşabilir. Kol uyuşması daha ciddi olarak kan dolaşımı, ortopedik ile ilgili sorunlar ya da sinir hasarına yol açan sinir sistemiz hastalıklarıyla ortaya çıkabilir. Bazı hallerde, uyuşma acil ortamda ve en kısa sürede değerlendirilmesi gereken ciddi veya yaşamı tehdit eden bir durum belirtisi olabilmektedir. Bir veya iki kolun uyuşmuş olması altta yatan nedenin teşhis edilmesine yardımcı olur. Her iki tarafta kol uyuşması multpl, diyabet skleroz veya persiyöz anemi dahil olmak üzere vücut genelinde meydana gelen hastalıklardan kaynaklı olabilmektedir. Bir koldaki uyuşma ise kırık kemik, sinir sıkışması veya inme nedeniyle olabilmektedir.

Dolaşımla İlgili Nedenler; Bu bireylerin genellikle kaşına gelen bir haldir. Kollarınız uyurken ters pozisyonda kaldığında kol ve ellere giden kan miktarı azalmakta ve kolların karıncalanma olarak tabir edilen ve uyuşmasına neden olur.
Uyku pozisyonunu değiştirerek çözümlenebilecek bir durum olabilir. Bunun yanında koldaki uyuşma kan dolaşımı ile ilgili sorunlardan da kaynaklanabilir: Bu sorunlar arasında arterler ve venler arasında düğüm karışıklığı, pıhtılaşma, akut inflasmasyon, frozbit, aşırı soğuk, arter duvarlarında yağ ve kolesterol birikmesi nedeniyle arterlerin daralması sonucu kan akışının sınırlanması olabilir.

Ortopedik Nedenler; Kol uyuşması sinirlerin zararı veya ciddi ortopedik koşullara bağlı olabilmektedir. Bunlar kemik kırılması, boyunda dejeneratif disk hastalığı, fıtıklaşmış disk, boyun veya sinir sıkışması, sinirlere basınç (kol üzerine yatma), spinal kord yaralanması, osteoporoz gibi nedenler sayılabilir.

Nörolojik Nedenler; Bunlar Alkolizm, şeker hastalığı ile ilişkili, yüksek kan şekerine bağlı sinir hasarı, kurşun gibi ağır metal zehirlenmesi. Troid, beyin ve omurilik yaralanması, tümör, nörolojik bozukluk nedenli iltihabı ve omuriliği etkileyen hastalıklar, periferik sinir bozukluğu, inme, vücudun kendi sağlıklı hücre ve dokularına saldırdığı bir hastalık, pernisiyöz anemi gibi nedenler sayılabilir.

Uykuda Kol Uyuşmasını Önlemek İçin Yapmanız Gerekenler; Uykuya dalmadan önce ellerinizi başınızın veya yastığın altına koymayın. Yatakta ellerinizi yumruk halinde ve bilekten kıvrık olarak tutmamaya çalışın. Kollarınızın üzerine yatmamaya çalışın. Kan dolaşımına faydalı olan zencefil çayı için. Karpal tünel sendromunuz varsa sıkı olmayan sporcu bilekliği kullanabilirsiniz. Bu kol uyuşmasına yardımcı olacak uygulamalara rağmen kollarınızda sürekli bir uyuşma varsa bu damar tıkanıklığı gibi ölümcül sorunların neticesi sonucunda ortaya çıkan bir hal olabilir. Bu yüzden en kıs sürede doktora müracaat etmenizde fayda vardır.
SİLENTİUM EST AURUM