Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Sağ El Parmak Uyuşması

Ad:  44.JPG
Gösterim: 950
Boyut:  17.4 KB

Sağ el kullanan insan sayısı yüzde 92 oluşu, dolayısıyla günlük işlerin hemen hepsinin sağ elle yapılması sağ eli daha önemli hale getirmektedir. Sağ el parmaklarında meydana gelen uyuşmanın bir çok nedeni olabilir. Sinirsel ve ruhsal durumlar kan dolaşımında ve sinirler de harabiyet yaparak sağ el parmaklarının uyuşmasına neden olur. Fakat teorik olarak insanların çoğunluğunun sağ elini kullanarak günlük hayatlarını devam ettirdiğinden sağ el ile ilgili sorunların sol elden daha fazla olmasına neden olur. Karpal tünel sendromu sağ el parmaklarının uyuşmasının en önemli zorlanmaya bağlı nedeni arasındadır. Bu rahatsızlıkta genel olarak bilekten el içine giren sinirlerin sıkışması sağ el parmak uyuşmasının ortaya çıkmasına neden olur.

Karpal tünel sendromunun sağ el parmak uyuşmasına etkisi, Karpal tünel; bağ dokusundan oluşan el parmak sinirlerini ve kas dokusunun bir arada olmasını sağlayan (demet haline getiren) yeterince genişliğe bir yapıdır. Tünel el ayasında bir köprü görevi görerek elin başlangıç yerinin sıkı olmasını sağlar. Koldan gelen median sinir uzantısı karpal tünel içinden geçerek el parmaklarını hareket ettirir. Karpal tünel el sinirlerinin ve parmakları hareket ettiren kas yapısının geçebileceği genişliğe sahiptir. Tünel içinde oluşan her hangi bir şişlik veya hastalık; tünelin median sinirleri sıkıştırmasına neden olur. Böylece sağ el median sinirlerin sorumlu olduğu bölgeler de keçeleşme ve uyuşma kendini gösterir. Bu sorunun giderilmesi için bandaj uygulaması ve ilerlemiş dönemlerde ameliyat gündeme gelebilir.

Ulnar sinir sendromu, Sağ önkol kemikleri ulna ve Radius'tur. Sağ kol bilek eklemini; İki sıra halinde 8 küçük karpal kemiği, 5 tarak kemiği ve 14 parmak kemiği oluşturur. Median sinir, radial sinir ve ulnar sinir elde ki ana sinir sistemidir. Sağ el 3 ve 4 numaralı parmaklarda (serçe parmağı ve yüzük parmağı) uyuşma ve dirsekte ağrı oluşumu ulnar sinirlerinde meydana gelen soruna işaret etmektedir.

Boyun düzleşmesi, boyun fıtığı ve bel fıtığı, Belimizde omurların ortasından geçen sinirlerin bazıları kollarımızı takip ederek karpal tünelden geçerek parmaklara kadar ilerler, bel de meydana gelen disk kayması el ile ilgili sinire bası yaptığında sağ el parmaklarında uyuşma meydana gelir

Bel fıtığına bağlı sağ el parmaklarında meydana gelen uyuşma, karıncalanma ve ağrılar genel olarak sağ kolun üst kısmından el ve parmaklara doğru ilerler.

Sağ kol üzerinde uzun süreli uyuma, Sağlıksız yatakların kullanımı sağ kolda ve sağ el parmaklarında uyuşmaya neden olur, çoğunlukla el parmaklarında meydana gelen uyuşma geçicidir, fakat kişiye belli süre rahatsızlık verir. Bu sorunun sürekli tekrarlanması kişide uyku güçsüzlük, halsizlik ve uykusuzluk olarak kendini gösterir. Benzer şekilde ağır yük taşıma, ağır sporlar da sağ el parmaklarının uyuşmasına neden olur.

Bedensel yaralanmalar, kol bölgesinde bulunan sinirlerde meydana gelen yaralanmalar, sağ el parmaklarında uyuşmaya neden olur. Omuz da kırık, çatlama, el, bilek ve dirsek kırık ve çatlakları da sağ el parmaklarında uyuşma, ağrı, şişme, morarma şeklinde ortaya çıkabilir, hastanın güncel yaşamını etkileyebilir.

Sağ el parmak uyuşmasının dahili nedenleri,

Böbrek sorunları, Migren, Raynaud hastalığı, Şeker hastalığı, Soğuk havalar, Ganglion kistler, Nöropati, Servikal disk sorunları sağ el parmaklarında uyuşmaya ve ağrıya neden olabilir. Ayrıca kolumuzda bulunan kas yapısı kasılarak zorlandığında aralardan geçmekte olan sinirlerin sıkışmasına dolayısı ile sağ el parmaklarının uyuşmasına neden olur, fakat bu uyuşma genellikle geçicidir. Geçmeyen uyuşmalarda mutlaka nöroloji uzmanına görünmek gerekir.

Sağ el parmak uyuşması nedeni nasıl araştırılır?

  • Geçmeyen uyuşmalar için öncelikle nöroloji doktoruna gidilir,
  • Çekilecek MR ile fiziki görüntü elde edilir ve doktor gözle kontrol eder, herşey normal görünüyor ise,
  • Ugulanacak EMG ile (eklemler arası çok küçük elektrik akımı) sinirlerin standart elektrik akımı geçirgenliği ölçülür,
  • Troid bezlerinin kontrolü için kan testi yapılabilir, ultrason ile görüntüsüne bakılır. Elde edilen sonuçlara göre hekim tarafından sağ el parmaklarının uyuşma nedenleri araştırılır ve tedaviye başlanır. Tedavi; ağrı kesiciler, silikon ortopedik bileklikler ve cerrahi operasyon sıralaması ile uygulanır.

Sol Parmak Uyuşması


Sol parmak uyuşmaları birçok hastalığın belirtisi ya da sonucu olarak görülebilir. Uyuşmanın oluştuğu parmak bölgesin de duyu kaybı yaşandığı için parmakta uyuşma, karıncalanma olmaktadır. Parmakta görülen bu uyuşmalar sinir üzerine yapılan baskılardan veya sinir sistemi problemlerinden kaynaklanmaktadır. Parmak üzerlerine aşırı yük bindiği ve bu yük sonucunda bölgeye baskı uygulandığı için parmaklarda ve parmak uçlarında uyuşma söz konusudur. Ağrıya parmak ve ellerin aynı pozisyonda uzun süre tutulması bölgeye fazla baskı uygulanmasından kaynaklı parmaklarda uyuşmaya, karıncalanma hissi meydana gelir. El ve parmaklara alınan darbe de uyuşma yapabilir fakat bu tür uyuşmalar tedavi gerektirmeyen uyuşmalardır. Kısa süreli olup kendiliğinden geçer.

Parmak ucundaki uyuşmalar daha riskli olarak görülür çoğu zaman diyabet (şeker hastalığı) gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak görülür. Bu tür parmak ucu uyuşmalarında vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulmalıdır.

Parmak Uyuşması Nedenleri

  • Şeker hastalığı
  • Periferal nöropati
  • Multipl skleroz
  • Sinir sıkışması
  • Sinir sistemi rahatsızlığı
  • Fiziksel etkenler(darbe ya da baskı)
Parmak uyuşması uzun süreli baskıya maruz kalarak sinirlerin sıkışması sonucu yaşanmaktadır. Ancak en önemlisi işaret parmağı, başparmak ve serçe parmağı uyuşma ve karıncalanmaları çok daha önemlidir. Bu parmak da ki uyuşmalar Karpal tünel sendromu rahatsızlığından kaynaklıdır.

Sol Serçe Parmak Uyuşması


Sol Serçe Parmak Uyuşması, Uyuşma ve karıncalanma hissi duysal sinirlerin hasarlanması yada aşırı uyarılması sonucu oluşmaktadır. Duysal sinirler beyinde, omurilikte, omurilikten çıkan sinirlerin köklerinde, periferik sinir sistemi denen vücut sinirlerinde veya deride hasarlanabilmektedir. Uyuşmanın şiddeti hasarın yerinden çok şiddeti ile alakalıdır. Ancak uyuşmanın şekli, hasarın olduğu bölgeden etkilenmektedir. Örnek olarak beyinde hasarı olan bir hasta sağ veya sol vücut yarısında uyuşma hissedilirken, vücut sinirlerinde hastalığı olan bir hasta, sadece hasarlı sinirin duyusunu aldığı alanda uyuşma hisseder. Çoğu parmak uyuşması tehlikeli bir durum göstermezken, inme ve tümörler gibi ciddi nedenlerden dolayıda parmak uyuşmaları meydana gelebilmektedir. Elin avuç içi tarafında ve arkasındaki serçe ve yüzük parmağı uyuşmaları çoğu zamanlarda koldaki ulnar sinir sıkışmasının bir belirtisi olabilmektedir.

Sol Serçe Parmak Uyuşması: Dirseklerde ortaya çıkan bir sorun olan ulnar sinir sıkışması, el parmaklarını ve bileklerini rahatsız eden, zaman zamanda tüm kola yayılan ağrı şeklinde görülen bir hastalık türüdür. Ulnar sinir tüm kol boyunca uzanmakta ve dirseği, el bileğini geçerek sonlanmaktadır. Elin serçe parmağı ve yüzük parmağının his duyusundan, elin parmaklarının hareketinin bir bölümünden sorumludur.

Dirseğin iç yanından elinizle de hissedebileceğiniz bir tünelden geçmektedir. Dirseğin almış olduğu bir travmadan ulnar sinir etkilenecek olursa dirsek kırıkları sonrası gibi sinirde gelişen ödeme bağlı olarak sinir bu tünel içerisinde sıkışabilir. Bu duruma kubital tünel sendromu veya ulnar sinir sıkışma adı verilmektedir.
  • Özellikle geceleri ortaya çıkan elin serçe ve yüzük parmağında uyuşma hissi olması,
  • Araba kullanma veya telefonla konuşma gibi dirseğin uzun süre katlı pozisyonda kalması sonrasında serçe parmakta uyuşma
  • Müzikal bir enstrümanı kullanırken yada elin parmaklarını ilgilendiren bir iş yapma esnasın da güçlük yaşamak
  • Kavrama yada ayıklama işleminde güçsüzlük hissi oluşması
  • Tüm kolun iç yüzünde ağrı hissetme gibi şikayetler oluşmaktadır.
Sol elin yüzük parmağında oluşabilecek uyuşmalar genellikle bu belirtiler ile seyretmektedir. Öncelikle bu bölüm ile ilgilenen uzman bir doktora başvurmak daha sonra yapılacak tetkikler ile tedaviye karar vermek gereklidir. Şayet serçe parmak uyuşması kubital tünel sendromundan kaynaklı ise ilaç tedavisi veya ilerlemiş durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir.

Orta Parmak Uyuşması


Orta parmak, esas görevi dokunmak ve kavramaktır. Orta parmak uyuşmasının bir çok nedeni olabilir. Fakat her orta parmak uyuşması ve karıncalanması durumunda da evhama gerek yoktur. Kaldı ki artık bu tür sorunlar gelişen tıp ile rahatlıkla çözüme kavuşturuluyor. Genellikle orta parmağın uyuşmasına neden olan hastalık karpal tünel sendromudur. Bunun yanı sıra sinir yaralanmaları, uzun süreli kolun aynı pozisyonda kalması, elin sürekli yukarıda tutulması gibi durumlarda da orta parmağa kan gitmeyerek uyuşmasına dokunma hissinin kaybolmasına, zaman zaman ağrı oluşmasına neden olabilir. Orta parmak uyuşması toplum içinde yaygın bir sağlık sorunudur.

Orta parmak uyuşması genellikle ciddiye alınmaz fakat felç ve tümör gibi ciddi durumlar erken tanı ile daha kısa sürede tedavi edilmektedir. Bazen orta parmakta meydana gelen uyuşma kısa sürede kaybolabilir. Gece kolun üzerine yatılması, sürekli katlı olması gibi durumlarda orta parmak uyuşması geçicidir. Fakat parmak uyuşması her gece oluyor ise kaliteli bir viskon yatak almanızın zamanı gelmiş demektir. Uzun süreli orta parmak uyuşmaları şeker hastalığı, periferal nöropati gibi hastalıkların da habercisi olabilir.

Orta parmak uyuşmasına neden olan karpal tünel sendromu nedir?

El ve bileğin hareketlerini sınırlayan ağrı oluşmasına neden olan dolayısı ile orta parmağın uyuşmasına neden olan bir hastalıktır. Karpal tünel bilekte bulunan çeşitli doku ve kemiklerin oluşturduğu kanala verilen isimdir. Aynı zaman da kanal elin sonlandığı bileğin başladığı yerin toplu durmasını sağlar. Tünelden median sinirler geçer. Median sinir başparmak, işaret, orta, ve yüzük parmağını kontrol eder. Karpal tünelin içinde tendon ve bağlar da şişlik meydana geldiğinde orta parmak siniri olan median sinirin tünel içinde sıkışmasına neden olur. Böylece karpal tünel sendromu başlangıcı oluşur.

Orta parmağın uyuşmasına neden olan karpal tünel sendromu nedenleri
Sürekli aynı hareketlerin tekrarlanması bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir,
Elin sıkılarak yumruk yapıp tekrar açmak ve bunu sürekli yapmak en önemli karpal tünel oluşum hareketidir,
Bilgisayar kullanan katipler, marangozlar, özellikle telli sazları çalan müzisyenler orta parmak uyuşması rahatsızlığının muhtemel üyeleridir.
Oya işlemek, iğne işçiliği yapmak ilerleyen zamanlarda karpal tünelin esnekliğini azaltarak median siniri sıkıştırır, bu durumda orta parmakta uyuşma meydana gelir. Ayrıca gebe bayanlar da hamileliğin sonlarına doğru aşırı kilo ve ödeme bağlı şişmeler nedeni ile karpal tünel sendromu görülebilir.
Romatizma, kireçlenme, guatr, şeker hastalığı da sinir, damar ve tendonların sıkışarak karpal tünel aralığından giden orta parmak sinirinin iletim sağlayamamasına dolayısı ile orta parmağın uyuşmasına neden olurlar.

Servikal Spondiloz (Boyun kireçlenmesi) orta parmak uyuşması bağlantısı
Genellikle İlerleyen yaşlarda görülmeye başlar. Vücut duruş bozukluğu, şeker hastalığı, osteoporoz, kemik hastalıkları, hormonal bozukluklar, boyun omurunun aşırı yıpranmasına ve aşınmasına neden olur. Trafik kazaları bu hastalığın oluşumunda çok etkilidir. Boyun sinirlerinin sıkışması ile çapraz üst kaslarda hareket yeteneğinin azalmasına neden olacaktır, bu durumda orta parmakta ağrı ve uyuşukluk olacaktır.

Periferik Nöropati (sinir hasarı) orta parmak uyuşmasın da etkisi
Kısaca sinirlerin belli yerlerinden zarar görmesi demektir. Merkezi sinir sisteminin bozulma ile genel otonom sistemde de aksamalar meydana gelmekte bu durum vücudun bir çok yerinde uyuşukluk, iğnelenme veya karıncalanma hissi vermektedir. Bu belirtiler özellikle el ve ayaklar da öncelikle görüldüğünden orta parmakta meydana gelen uyuşmanın nedenleri arasında gösterilebilir.

Orta parmak uyuşukluğuna neden olan dirsek sinir sıkışması
Dirsek yönünden ele giden sinirler ön kol (radius ulna) kemikleri ile kas ve tendonlar arasından ilerleyerek orta parmağa gider. Belli faaliyetler, elin genel yapısı dirsek yaralanması, kemik kırılması, trajik durumlar, düşmeler vb, dirsek kemiğinde sıkışmaya bağlı orta parmakta uyuşukluğa neden olur.
SİLENTİUM EST AURUM