Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Bileklerde Uyuşma


Bileklerde uyuşma: Çağın hastalığı olmaktadır. Özellikle bayanlarda ve ev hanımlarında görülen bir rahatsızlıktır. Karpal tünel sendromu diye bilinen bu rahatsızlık bilgisayar başında ellerini fazla kullanan veya ev hanımlarının bileklerini fazla kullanması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bileklerde uyuşma yani karpal tünel sendromu el ve parmaklarımızı kullanmamızda büyük rol oynayan median sinir olarak adlandırılan dokunun sıkışması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sinir sıkışması arasında en sık görülen bilek uyuşması yani karpal tünel sendromudur. Bileklerini sürekli bükülü vaziyette kullanan yani mouse kullanan veya bilgisayarda fazlasıyla yazı yazan, evde temizlik yaparken basit bir bezi bile bileklerini zorlayarak sıkan kişilerde fazlasıyla görülen bir hastalıktır. Bileklerde uyuşma devam ettiği taktirde mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır. Aksi taktirde ilaç tedavisi yeterli gelmeyip cerrahi müdahale gerekebilir. Bunun yanı sıra kişinin bilek uyuşmaları artıp ağrıya varabilir veya ellerini ve parmaklarını hareket ettirmekte güçlük çekebilir.

Bileklerde uyuşmaya neden olabilecek faktörler:
  • Ellere ve bileklere fazla yük yüklemek,
  • Bilgisayarda veya daktiloda uzun süre yazılar yazmak,
  • Bilekleri bükülü pozisyonda iş yapmak,
  • Bilekleri zorlayacak şekildeev işleri yapmak örneğin hali silmek veya silkelemek, toz alma bezini çok sıkmak,
  • kaza sonucu kolda veya bilekte geçirilmiş cerrahi bir işlemin üzerinden yıllar geçtiğinde sinir sıkışması görülebilir.
  • Kısacası bilekleri zorlayacak herhangi bir işlem sonucu sinirlerde sıkışma olmaktadır buda bilekte uyuşmaya neden olmaktadır.
Bileklerde uyuşma yani karpal tünel sendromu rahatsızlığı nasıl teşhis ve nasıl tedavi edilir:
Bileklerde uyuşma şikayeti olan kişi mutlak bir beyin cerrahi uzmanına başvurmalıdır.

Sonrasında doktor hastanın hikayesini dinlemektedir. Hastanın bileğinin uyuşmasına sebep olabilecek faktörleri bulmaya çalışır. Daha sonra hastanın muayene bulgularına bakar nereden itibaren bilekte uyuşma olduğunu tespit eder. Bilek uyuşması rahatsızlıklarında muayenenin yetmediği durumlarda EMG (Elektronömiyografi) testi yapılır. Bununla birlikte bileklerdeki uyuşmaya neden olan sinirlerin hangi bölgelerde sıkıştığı tespit edilir.
Bileklerde uyuşma genelde sinir sıkışması nedeni ile olduğu için kolay kolay tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Bileklerde uyuşma ilaç yada fizik tedavi uygulaması ile bir miktar iyileşme görülse de tam anlamıyla sorun ortadan kalkmaz. Bileklerde uyuşma nedeni sinir sıkışması ise kesinlikle cerrahi müdahale gerekir. Yani sinir sıkışması ameliyatı gerekmektedir.

Bileklerde uyuşmaya karşı alınabilecek önlemler: İnsan dinamik bir varlıktır hepimiz hoplayıp zıplıyoruz. Sürekli hareket halinde bir varlığız bu nedenle darbeler almamız bazen mümkün olabiliyor. Yani kaza ile olabilecek durumlar vardır bunun için belki fazla önlem alamayabiliriz. fakat bileklerimizi zorlayacak işlerden kaçına biliriz. Mesela sürekli mouse kullanmak zorunda kalan kişi bilek destekli mouse pedleri bulunmaktadır onlardan kullanmalı. Çarşı pazarda bileklerimizi yoracak kadar poşet yüklenmemek, özellikle yemek masasında dirsekleri masaya dayamamak gerekir. Bir çoğumuz düşünürken ellerimizi birleştirip bileklerimizi bükeriz bu gibi durumlardan kesinlikle kaçınmalıyız. Özellikle ev hanımları toz alırken kullandıkları bezleri çok fazla sıkıp bileklerini yormaktan kaçınmalılar. Kısacası bilekleri zorlayacak veya sinir sıkışmasına neden olabilecek faktörlerden mümkün olduğunca korunmak gerekmektedir.
SİLENTİUM EST AURUM