Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

SAĞ KOL UYUŞMASI


Sağ kol ve sağ el, serçe parmak, baş parmak uyuşması, sinir sıkışmasından vitamir eksikliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir durumdur. Bu durum kolun üst taraflarından, parmak uçlarına kadar görülebilir, karıncalanma ve güç kaybı da birlikte ortaya çıkabilir. Sağ kol, sağ el uyuşması, genellikle kanın, sağ kola tam olarak gitmemesinden veya bir sinir hasarından kaynaklanır. Bu durum ayrıca enfeksiyon, iltihap, travma, habis tümör ve diğer anormal sorunlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Sağ kol uyuşmasının birçok nedeninin hayati bir tehlikesi yoktur.

Vitamin ve Mineral Eksikliği
Vitamin ve mineral eksiklikleri, kollarda ve parmaklarda oluşan uyuşma ve titreminin en yaygın sebeplerindendir. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, B12, B2 ve B5 vitaminleri eksiklikleri, C vitamini, D vitamini eksiklikleri bu soruna neden olabilir.
Besinsel öğelerdeki eksiklikler birkaç nedenle oluşabilir.
Tedavisi: Bu tedavide amaç, diyetinizde değişiklikler yaparak veya vitamin ilaçları kullanarak, eksikliği gidermektir. Eksikliğin derecesine göre doktorunuz takviye gıdalar önerebilir Bu besin eksikliği bir hastalık veya sorun nedeniyle meydana geliyor ise, bu sorunu çözmek için başka bir tedavi yöntemi uygulayabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Sağ kolda, sağ elde geçici uyuşukluğa sebep olan bir başka sorun ise karpal tünel sendromudur. Karpal tünel sendromu, bileğinizi büktüğünüzde, bileğinizdeki sinirlerin sıkışması sonucu oluşan bir sorundur. Karpal tünel sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat, obezite, bileğin aşırı kullanımı, eklem iltihabı, şeker hastalığı gibi sorunlar olası nedenleri olabilir. Sağ kolda uyuşma, acı, titreme veya hissizlik sorunları karpal tünel sendromunun belirtilerindendir.
Tedavisi: Basit vakalarda, ağrı kesiciler, steroid içermeyen ilaçlar ve soğuk kompres, uyuşma, acı ve şişmeyi geçirmek için kullanılabilir. İleri vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Multiple Skleroz

Bu hastalık, beyin ve omurilikteki sinirleri etkiler sağ kolda, elde uyuşmaya yol açabilir. Bu hastalıkta, sinirlerin etrafını sarmış olan myelin hasar almıştır. Hareket ve görme içeren bütün sorunlar bu hastalığın sonucunda oluşabilir. Multiple skleroz sorununun kesin nedeni bilinmemektedir.
Tedavisi: Multiple skleroz için tam bir tedavi bulunmamaktadır. Fakat, birçok çeşit ilaç, fiziksel terapi gibi yöntemler, bu sorunun yol açtığı belirtileri gidermeye yardımcı olabilir.

Kan Akışında Azalma

Kola az miktarda kan gitmesi, koldaki doku, sinir ve eklemlere daha az oksijen gitmesi demektir ve bu da koldaki, eldeki uyuşmaya sebep olur.
Yüksek kan basıncı, obezite, sigara ve yüksek kolestrol seviyeleri kan damarlarına zarar verip, inceltebilir ve bunlar da koldaki uyuşma belirtilerini arttırabilir.
Şeker hastalığı ve hipertansiyon bazen kollarda ve ellerde uyuşmaya neden olabilir Her iki durum da neuropathy veya mononöropatiye neden olabilir ve bu iki hastalık da eklemler, avuç içi ve ellerde sinir hasarı nedeniyle his kaybına yol açabilir. Benzer bir şekilde tansiyon düşüklüğü nedeniyle de uzuvlara kan akışını düşürebilir ve uyuşukluğa neden olabilir. Bu tür uyuşukluktan kurtulabilmek için ilaçlar kullanılabilir.

Dolaşım Sistemi Sorunları

  • Kol uyuşukluğu, aşağıdaki hastalıklar nedeniyle kola ve ele giden kan miktarının azalması sonucu oluşabilir.
  • Arteriyovenöz malformasyon (atardamar veya damarlarda düğüm)
  • Burger hastalığı (atardamar ve damarların tıkanması ve akut iltihaplanması)
  • Soğuk ısırması veya aşırı düşük sıcaklıklar
  • Periferik arter hastalığı (yağ birikmesi ve kolestrol birikmesi nedeniyle kan damarlarının incelmesi ve kan akışının azalması)
DEVAMI Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri
SİLENTİUM EST AURUM