Arama

Gezegenler - Neptün - Tek Mesaj #16

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Mart 2018       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

Neptün'deki Kasırga İşlevini Kaybediyor!


Ad:  STSCI-H-p1808a-z-1000x500 (1).png
Gösterim: 274
Boyut:  255.0 KB
Sistemde, Dünya'ya en uzak gaz devi olan Neptün’ün üzerindeki uzun ve karanlık fırtına varlığını kaybediyor gibi. Hubble teleskobundan alınan görüntülerde fırtınanın giderek soluklaştığı gözleniyor.

Neptün’deki muazzam karanlık ve şiddetli fırtınalar ilk kez NASA’nın Voyager 2 aracı aracılığıyla fark edildi. O zamandan bu yana Hubble mavi devin üzerindeki bu karanlık alanları gözlüyor. Hubble 1990’ların ortalarında beliren ancak sonradan kaybolan iki karanlık fırtına daha belirlemişti. Son fırtına ise 2015’de ortaya çıktı. Burada fırtınanın şiddetinin azaldığı ve küçüldüğü görülüyor.

Jüpiter’in Büyük Kırmızı Lekesi gibi bu fırtına da anti-siklonik yönde dönüyor ve atmosferin derinliklerindeki maddeyi tarıyor. Hareketin incelenmesi ise gökbilimcilere Neptün’de oluşan rüzgârlar hakkında detaylı bilgi vermekte.

200 yıldır devam eden Jüpiter’in Büyük Kırmızı Lekesi'nden farklı olarak Neptün’deki karanlık girdaplar birkaç yıl içinde kaybolmaktadır. Karanlık girdap, gezegen gözlemcilerinin tahmin ettiğinden farklı davranıyor.

İlk olarak güney enlemlerde beliren karanlık nokta görünüşe göre patlamadan sönmeye başlamış izlenimini veriyor. Bu ise kaymanın ekvatora doğru değil güney kutbuna doğru yönelmesi ile ilgili olabilir.

Jüpiter’deki lekeden farklı olarak Neptün’deki leke, çok sayıda ama sürekli değişen rüzgâr akımlarının (Jüpiter’deki renkli şeritlerin nedeni budur) sıkı ve dar alanda etkili olmamalarına bağlı olabilir.

Neptün’de sadece 3 geniş rüzgâr akımı varmış gibi görünüyor; ekvatordan batıya, kuzey ve güney kutuplarından doğuya doğru. Buna göre vorteks bu akımlar arasında serbest hareket ediyor olabilir.

Kaynak: Hubble / Görsel Telif Hakkı: Hubble (15 Şubat 2018)