Arama

Anemi (Kansızlık) - Tek Mesaj #11

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Mart 2018       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Erkeklerde Kansızlık


Erkeklerde kansızlık, kansızlık sorunu toplumda kadınları daha fazla etkilese de, erkeklerde de görülen bir problemdir. Kadınlarda kansızlığa neden olacak etkenler oldukça fazla olmasına rağmen, erkeklerde durum daha farklıdır. Daha seyrek görülmesine rağmen, erkeklerdeki kansızlık çoğu zaman ciddi sorunların belirtisi olabilir. Yaş gözetmeksizin her yaşta görülebilen kansızlık erkekleri daha çok ellili yaşlarda etkilerse, özellikle demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık görülürse, ilk olarak kanser, gizli kanama gibi sorunlar araştırılmalıdır. Bunların yanında kansızlığa yol açabilecek böbrek yetmezliği gibi bazı kronik rahatsızlıklarda dikkate alınmalıdır. Erkeklerde kolit, kalın bağırsaktaki damarsal problemler, ülser, kolon kanseri, hemoroit, ciddi olmayan kanamalar kansızlığa yol açabilir. Kronik sorunlar, romatizmal hastalıklarda erkekleri etkileyen kansızlıkta etkili olabilir. Bu nedenle öncelikle kansızlığın neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Özellikle kansızlığa eşlik eden kilo kaybı sorunu da yaşanıyorsa, yapılacak tetkiklerde daha özenli olmak gerekir.

Erkeklerde kansızlık nedenleri
Kadınlarda görülen kansızlık erkeklere göre 5-10 kat fazla olsa da, bunun sebeplerinin tespit edilmesi fazla zor olmaz. Ancak erkekler bu konuda etkilenirse, ciddi kabul edilen rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Mide ve bağırsak ülserleri, bağırsakta polip ve kanser oluşumu gibi ciddi sağlık sorunları gündeme gelebilir. Demir eksiliğinden kaynaklanan kansızlıkta demir eksikliği tedavisi yapılırken, mutlaka buna sebep olan etkenin araştırılması gerekir. Buna uygun şekilde bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Yani kolon tümörleri gibi bir sorundan kaynaklanan kansızlıkta, tedavi uygun yapılmadığından, gecikmiş tedaviler ortaya çıkar. Gerçek hastalık etkeni ortadan kaldırılamaz.
Bu nedenle erkeklerde kansızlığa yol açan sorunun doğru tespit edilmesi gerekir.

Erkeklerde kansızlık belirtileri
Kansızlık sorunu herkeste ortak belirtilerle kendini gösterir. Dikkat çekici düzeyde halsizlik, yorgunluk hissi, nefes darlığı, fazla oranda olmasa da nefes nefese kalma, uykuya meyilli olma, çarpıntı sorunu olması, uykusuzluk çekme, unutkanlık, ciltte solgunluk, saç ve tırnak sorunları kansızlığı akla getirmelidir. Yapılacak tam kan sayımı testi sayesinde kansızlık tanısı kolayca konulabilir. Bundan sonra altta yatan etkenin araştırılması sağlıklı olur.

Erkeklerde kansızlık ve beslenmenin tedavideki yeri
Kansızlık sorununun tespitiyle beslenmeye ayrı bir önem verilmelidir. Ancak kansızlığın neden ortaya çıktığı da bilinmelidir. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlıkta, zengin demir kaynağı olan hayvani gıdalara ağırlık verilmelidir. Kırmızı etle, diğer etli besinler tüketilmeye çalışmalıdır. Bitkisel kaynaklarda da demir bulunsa da, bu besinlerden demirin emilimi zor olur. Bu yüzden hayvansal kaynaklar demir bakımından daha değerlidir. Erkeklerde kansızlık sorunu çay tüketimlerinin fazla olmasından da kaynaklanabilir. Ülkemizde çay en fazla erkekler tarafından tüketilmektedir. Bu demir emilimini etkilediğinden, kansızlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu yüzden ayın azaltılması hatta sorun geçene kadar tüketilmemesi tavsiye edilir. Hastanın kilolu olması demir eksikliğinin bulunmadığını göstermez. Bu nedenle fazla kalorili besinlere yönelmemek gerekir. Kansızlığa neden olan etken doğru tespit edilirse, erkeklerde kansızlık sorunu daha kolay çözümlenebilir. Etkenin tedavi edilmesi kansızlık problemini ortadan kaldıracaktır.

Kadınlarda Kansızlık


Kadınlarda Kansızlık, kendini tempolu ve hızlı bir yürüyüş, yokuş veya merdiven inip çıkarken ve fizikler aktivitelerin yoğun yaşandığı anlarda nefes darlığı ve çarpıntılar yaşanıyorsa, problemlerin kansızlıkla alakalı olma ihtimali oldukça artar. Sebebine gelince genç kızlarda ve genç bayanlarda demir eksikliğine nedeni ile meydana gelen kansızlık sıklıkla yaşanan bir sorundur. Her ay düzenli olarak tekrarlayan adet dönemi kanamalarıyla önemli ölçülerde demir kayıpları da yaşanmaktadır. Kaybedilen demir şayet yerine tekrar konamaz kanamalar artar veya sıklaşırsa yada kanamalar şiddetli olursa vücuttaki demir rezervleri en aza inerek demir eksikliği meydana gelmeye başlar. Klinik olarak incelenen tabloda demir eksikliğine bağlı kansızlık olarak değerlendirilir. Bu tip gelişen kansızlığa demir içeren gıdaları yeterince tüketmeyenler ve vejetaryenlerde özellikle "dalak, kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, süt ürünleri, yeşil sebzeler" tüketmeyenlerde sıklıkla rastlanmaktadır. Yukarıda da açıklandığı gibi adet dönemleri içinde üst üste birkaç ay olağandan fazla kan kaybeden veya sürekli tekrarlayarak oluşan kanamalara maruz kalan bayanlarda da içeriğinde bol miktarda demir yer alan besinler yeteri kadar tüketilse bile yine de belli oranda demir eksikliği açığı meydana geldiği vakitlerde kadınlarda kansızlık sorunu yaşanabiliyor.

Kadınlarda kansızlığın sıklıkla yaşanmasının sebebi yalnızca demir eksikliği olmamasının yanı sıra B12 vitamininin noksanlığı da oldukça önemlidir ve B12 vitaminine bağlı yaşanan kansızlık sorunuyla karşılaşmak her durumda mümkündür. Bu nedenle B12 eksikliği genel olarak vejetaryen kadınlarda olasılıkla rastlanan bir durumdur. Herkesin de bildiği gibi B12 vitamini elde etmenin en basit yolu hayvansal besinler tüketmektir ve genellikle vejetaryen kadınlar ne yazık ki bu besinlerden oldukça uzak durarak özellikle de kırmızı et tüketmiyorlar.

Oysa ki kırmızı et oldukça zengin içerikli demir kaynaklarından en önemlisidir. Adından da anlaşılacağı gibi ete kırmızı rengi vererek kırmızı yapan içeriğinde barındırdığı miktardaki demir depolarıdır. Bu yüzden et gereğinden az miktarda tüketildiğinde birkaç ay süresinde vücuttaki B12 vitamini seviyeleri hızla düşmeye başlar ve sonrasında ise B12 eksikliğine bağlı olarak anemi meydana gelmeye başlar. Özellikle genç kız ve kadınlardaki kansızlığın ana sebepleri arasında B12 vitamini eksikliği büyük rol oynamaktadır. Ayrıca kadınlarda rastlanan rahimde miyom, makatta bulunan hemoroitin kanaması, mide ülseri aspirin veya farklı ağrı gidericilere bağlı olarak eroziv gastritle ya da ülserle bağlantılı mide kanamalarının yanı sıra daha birçok sebeple de kadınların ve genç kızların kansızlık sorunu yaşamaları son derece normaldir.

Kadınlarda kansızlık rahatsızlığından uzak kalmak amaçlı yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Bu nedenle bitkisel ve hayvansal besinleri dengeli ve düzenli tüketerek beslenmek için özellikle ( etli kuru fasulye, kıymalı nohut, ıspanak, yumurta ve birçok kıymalı sebze yemekleri ) tüketerek tek taraflı beslenme şekillerinden olabildiğince kaçınılmalıdır. insan sağlığı için zararlı diyet şekillerini uygulamak, sakatat ve kırmızı et tüketimi hususunda ihmalci davranmak özellikle kansızlığa neden olan problemler kendini gösterdiğinde de tıbbi bir kontrolden geçmek oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca kansızlık sorununu ile başa çıkmak için boş kaloriye sahip besinlerin tüketilmemesi örneğin, şekerli besinler çikolata ve aşırı yağ barındıran gıdalardan uzak durulması ile hem kansızlık sorunundan kurtulmuş oluşunuz hem de vücut zarar görmemiş olur.
SİLENTİUM EST AURUM