Arama

Anemi (Kansızlık) - Tek Mesaj #13

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Mart 2018       Mesaj #13
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Doğumda Kansızlık


Doğunda Kansızlık, Gebelikte yaşanan kansızlık doğum sonrası kanamaların artmasına rahmin toplanmasının gecikmesine bebeklerde anne karnında gelişme geriliğine sebep olmaktadır. Doğumda kansızlık, erken doğuma neden olmakta annenin yaşamını kaybetmesine sebep olmakta bu dönemde ortaya çıkan kansızlık doğum sonrası kanama sebep oluyor. Demir tüketimi ve folik asit desteği gerekli olmaktadır. Gebelik dönemi yaşayan anne adaylarının kan değerlerini düzenli takip ettirmeleri gerekmektedir. Kan değerlerini iyi bilmesi doğacak bebeğin sağlığı açısından da çok önemlidir. Kansızlıktan kaynaklı olan erken doğunlar da bebeklerde gelişme geriliği görülmektedir. Gebelikte anne adaylarının en çok yaşadığı problem olarak bilinen kansızlık kan seviyesinin düşmesidir.

Bu durumu yaşayan anne adaylarında halsizlik, mide problemleri, çarpıntı, yüzde solukluk, baş dönmesi baygınlık, karın ağrısı, sarılık, tırnaklarda solgunluk, hemen yorulma, rahim içi gelişme geriliği, doğum sonrası annenin iyileşme sürecinin uzaması, doğum sonrası enfeksiyon riskinde artış, doğum esnasında kan kaybının normalden fazla yaşanması gibi problemler yaşanmaktadır.

Doğumda kansızlık yaşanmaması için annelerin bol demir vitamini almaları gerekmektedir. Normal bir insanın günlük demir tüketimi ihtiyacı ile gebelikte demir tüketimi ihtiyacı gebelikte iki kat arttığından gebelikte demir takviyesi çok önemlidir. Özellikle c vitamini olan gıdalar ile birlikte et tüketimi çok önemlidir.

Doğumda kansızlık yaşanmaması için anne adaylarının gebelikleri sırasında bol miktarda pekmez, kuru üzüm, et, yumurta, sebzeler yeşil yapraklı, fındık, ceviz, brokoli, ıspanak ve lahana gibi sebzeler tüketilmelidir.

Risk faktörleri olarak bilenler; Aşırı sigara kullanımı, Fazla düzeyde alkol kullanımı, İyi beslenmeme beslenme bozukluğu, bazı yaşanan sindirim hastalıklarıdır.

Bebeklerde Anemi


Bebeklerde Anemi, tıp dilinde kansızlıkta denilen anemi, kan dolaşımında yer alan alyuvarların sayısı veya alyuvarlarda ki hemoglobin miktarının azalması ile ortaya çıkmaktadır. Aneminin bebeklerde ve çocuklarda çok sayıda nedeni bulunmaktadır ama en sık demir eksikliği anemisine rastlanmaktadır. Çocuklarda kanında demir değişik nedenler ile azalabilir. En sık neden yiyecekler ile beraber yeteri kadar demir alınmamasıdır. Ayrıca tek tip beslenen çocuklarda, 3 yaş altında ki çocuklarda aşırı süt ve meyve suyu tüketilmesinde de demir eksikliği ortaya çıkmaktadır. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin annede anemi var ise bebekte de 4–6 ay içerisinde demir eksikliği anemisi ortaya çıkacaktır. 1 yaşın altındaki bebeklerin anne sütünden kesildikten sonra yeteri kadar demir içeren gıda alamaması durumunda da anemi ortaya çıkması söz konusudur. Başlangıçta demir eksikliği belirti vermeyen bir hastalıktır. Daha sonra hafif solukluk, el ve ayaklarda soğukluk, iştahsızlık, yorgunluk ile kendini gösterir. Demir eksikliğinde, çocukların vücut direnci de düştüğü için daha sık enfeksiyon geçirmeye başlayabilirler. Her hastalıkta vücutta bulunan demir biraz daha düşebilir. İlginç bir şekilde demir eksikliğinde demir içeren kırmızı et gibi gıdalara karşı aşırı bir isteksizlik bulunmaktadır.

Demir eksikliği ağırlaştıkça çarpıntı, sık nefes alma, ağız ve dilde yanma, karın ağrıları, huzursuzluk, uyku bozuklukları ve uzun dönemde ise beyne yeterli oksijen alamaması sebebi ile okul başarısında azalma ve öğrenme bozuklukları görülebilmektedir.

Bebeklerde Anemi: Anemiyi önlemek amacı ile bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Fakat bunu yaparken emziren annenin de anemi yaşanması önlenmelidir. Bebeğin 6 aydan sonra da, demir içeren mamalar ve demir içeriği zengin ek gıdalar ile beslenmesi sağlanmalıdır. Çocuk büyüdükçe yaşına uyan beslenme şekli olarak bakliyat, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, sakatat tüketilmesi önerilir. Ayrıca C vitamini de demir emilimini arttırdığı için turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, domates de sık sık tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır. Sağlam çocuklarda 6-9 aylıkken mutlaka kansızlık yönünden rutin tam kan sayımı testi yapılmalıdır. Gerekli durumda, daha ayrıntılı araştırma yapmak amacı ile serum demir, demir bağlama kapasitesi ve ferritin de (depo demirini gösterir) istene bilmektedir. Demir eksikliği anemisi teşhisi konduğu zaman demir içeren damla, şurup veya tabletler ile tedavi yapılabilinir.

Bebeklerde Kansızlık


Bebeklerde Kansızlık, Tıbbi adı anemi olan kansızlık, alyuvarların sayısının beraber yada ayrı olarak, yaşa uygun olarak olması gereken değerlerin altına düşmesi sonucunda oluşan, bir sağlık problemidir. Bebeklerde kansızlık, gelişimleri açısından önemli bir sorun haline gelebilir. Çok normalmiş gibi görünen bazı sorunlar, bebeklerde kansızlık probleminin habercisi olabilir. Ülkemizde 0-1 yaş arası bebeklerin hemen hemen yarısında, kansızlık sorunu yaşanmaktadır. Dikkat edilip, önlem alınmazsa tehlikeli sorunlar ortaya çıkabilir.

Bebeklerde oluşan kansızlık, yazın dahi üşümelerine sebep olabilir. Kansızlığın, harekette kısıtlama, yorgunluk, kalp çarpıntısı gibi bazı belirtileri vardır. Bebeklerde kansızlık, el ve ayaklarda sürekli soğukluk hissi gibi şikayetlere de sebep olabilir. Bebeklerde oluşan kansızlığın, 3 temel sebebi vardır. Yapım azlığı, yıkım fazlalığı ve kan kaybıdır. Ülkemizde çoğunlukla 0-1 yaş grubunu içeren, fizyolojik anemi denilen kansızlık türü görülmektedir. Kansızlık demir emiliminde azalma, demir alımında eksiklik ve kanamalara sebep olmaktadır. Bebeklerde yapılan fiziki muayene sonrasında, hastanın anlattıkları ve kan tahlili sonucunda, teşhis konulmaktadır.

Bebeklerde kansızlık tedavisi, bebelere ağızdan demir ilacı verilmektedir.
2 ay içerisinde hasta, normale dönmektedir. Fakat, demir depolarının dolması için bir süre daha, demir tedavisi görmesi gerekmektedir. Bu tedavinin süresi bir yıla kadar sürebilir. Bebeklerde, şurup yada damla yoluyla tedavisi yapılır. Bebeklerde kansızlığın tedavisinde, kan tahlilleri sık sık yapılmalıdır. Kansızlık sorunuyla, her yaşta ve cinste karşılaşılabilir. Özellikle yeterli ve dengeli beslenmeyen kız çocuklarında, daha sık görülür. Kansızlık ilk önce solukluk, iştahsızlık ve huzursuzlukla ortaya çıkıp, kabızlık, kilo kaybı ve büyüme geriliği gibi bütün sistemleri etkileyen septomlarla etkisini gösterir. Bebeklerin yaş ve ihtiyaçlarına uygun olarak beslenmesi, kansızlığı engellemektedir. İlk 6 ay, sadece anne sütü verilmelidir. Eğer bu mümkün değilse, demir içeren mamalarla beslenmelidirler. 6. aydan itibarende, ek gıdalara başlanmalıdır. Yaşları ilerledikçe, domates, portakal, limon, baklagil ve yeşil yapraklı sebzelerle beslenmelidirler. Kırmızı et, kuru üzüm, pekmez, soya sütü ve yulafta unutulmamalıdır.

Bebek gelişiminde kansızlık,
Bebeklerde kansızlık, büyümeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Demir eksikliği, gözde oluşan içe kaymalara da sebep olabileceği düşünülmektedir.
Bebeklerde kansızlık konusunda, ailelerin bilinçli ve sağduyulu olmaları çok önemlidir.
SİLENTİUM EST AURUM