Arama


samet1905 - avatarı
samet1905
Kayıtlı Üye
9 Mart 2018       Mesaj #8
samet1905 - avatarı
Kayıtlı Üye
Ülkemiz üzüm üretimi bakımından Avrupa'da önemli merkezlerden biridir. Üretilen üzümün yüzde 25'i taze meyve olarak, yüzde 35'i kurutularak, yüzde 3'ü şarap yapımında ve yüzde 37'si de pekmez ve pestil üretimi için kullanılıyor. Pekmez, Anadolu'da sıklıkla tüketilmesine rağmen, şehir hayatında unutulan yiyeceklerimizden biri konumuna gelmiştir. Pekmez; içerdiği organik asitler, mineral ve vitaminler açısından zengin örüntüsü nedeniyle çocuklar, hamile anneler ve yaşlılık dönemindekiler için önemli yiyecekler arasında değerini korumaktadır. İçerdiği yüksek kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, bakır, çinko ve demir mineralleri nedeniyle, risk gruplarında bunların eksikliğini önlemek açısından önemli bir yere sahiptir.

İLAÇ KADAR ETKİLİ
Ülkemizde pekmez üzerine yapılmış üç önemli araştırma vardır. Bu araştırmalar, mineral içeriği oldukça yüksek olan pekmezin sağlık üzerine olumlu etkisini laboratuvar sonuçları ile destekleyerek bizlere aktarmıştır. İlki, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde yapılmıştır. Demir eksikliği anemisi tespit edilen okul çağı çocuklarının beslenmelerine kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra birer yemek kaşığı pekmezi eklediklerinde, anemi hastalıklarının düzeldiği gözlenmiştir. Çünkü pekmezin hem biyoyararlılığı yüksek, hem de oldukça fazla miktarda demir minerali içeriyor. Bu da çocukların demir ilacı kullanmadan hastalıklarının düzelmesine olanak sağlıyor. Diğer araştırma ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Bölümü'nde anemisi olan hamile kadınların beslenme listelerine bir yemek kaşığı pekmez eklenmiştir. Kan sayımlarında hemoglobin ve hematokrit düzeylerinde yüzde 20 artış oluşturarak bu riskli dönemde demir depolarının boşalması engellenmiştir.

FOSFOR MİKTARI YÜKSEK
Üçüncü çalışma ise, anemi dışında yapılmış pilot bir araştırmadır. Süt ve süt ürünlerini az tüketen gençlerin beslenmelerine günde üç yemek kaşığı pekmez eklenerek, kemik sağlığı gelişimleri değerlendirilmiştir. Süt ve bitkisel kaynaklı kalsiyum içeren tahıllar, kurubaklagillerde fosfor miktarı, kalsiyum miktarından 4-10 kat fazla iken, et ve yumurtada 15-20 kat daha yüksek orandadır. Diyetin kalsiyum, fosfor oranının dengeli olması, kemik mineral yoğunluğu üzerinde oldukça önemlidir. Pekmezin kalsiyum miktarı, fosfor miktarının 2-3 katı kadardır. Bu nedenle pekmez (birçok kalsiyum içeren besine göre) kemik mineral yoğunluğunun artmasında yararlı bir etkiye de sahiptir. Pekmez, kemik sağlığı ve anemi gibi ciddi hastalıklardan koruyucu, hatta tedavi edici etkisi nedeniyle yılın her günü düzenli olarak yenilmelidir. Pekmezi taze meyvelerle harmanlayabilir, tahin ile kahvaltıda tüketebilir ve en çokda yoğurdunuzu tatlandırarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çocuklara günde iki yemek kaşığı, hamileler ve erkeklere bir yemek kaşığı, zayıflama diyeti uygulayanlara ve yaşlılara bir tatlı kaşığı pekmez yemelerini öneririm.

SAĞLIĞINIZI KORUYAN İKSİR
Baharın gelmesiyle beraber vücudun yenilenmesi, yani toksinlerinden arındırılması, sağlığınızı iyi yönde geliştirmek için oldukça önemlidir. Bu hafta karaciğerde detoks enzimlerinizin yüksek performansta çalışmasını sağlayıp, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştıracak bir içecek tarifimi sizlerle paylaşıyorum. Bu özel detoks içeceğini, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında birer haftalık kürler halinde her sabah uyandığınızda uygulamanızı tavsiye ederim.

MALZEMELER
1 adet taze enginar
2 yemek kaşığı taze dereotu
1 adet yeşil elma
10 yaprak taze fesleğen
Çeyrek misket limonu

YAPILIŞI
Katı meyve sıkacağında taze enginar, dereotu, fesleğen ve elmayı beraberce çekin. Çıkan büyük bardak taze sebze-meyve suyu karışımına misket limonunu sıkın.