Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GLİKOL
(fr. glycol). Org. kim.
1. Formülü HOCH2—CH2OH olan etandiol-1,2’ nin yaygın adı. (Eşanl. ETANDİOL, ETİLENGLİKOL.)
2. Dialkollerin genel adı.

—Polim. Glikol politeraftalat, poliester türünde doğrusal polimer; tereftalik asit,metanol ve etilen glikoldan elde edilir. (Çok dayanıklı peliküllerin yapımında ve özellikle dakron ve tergal gibi tekstil elyafı üretiminde kullanılır.)

—ANSİKL. Org. kim. Wurtz, 1855'te bulduğu bu bileşiğe şekerli tadından dolayı glikol adını verdi. Glikol. 10°C'ta 1,12 yoğunluğu olan ağdalı bir sıvıdır. -13°C'ta erir, 198°C'ta kaynar Su, alkol ve asetonla karışır, eterde hemen hemen hiç çözünmez.

iki alkol işlevi taşıyan glikol, alkolün bilinen tüm özelliklerini içerir. Mono- ve dies- terleri verir, glioksal ile oksalik aside yükseltgenir. a -dioller, periyodik asit gibi özgül yükseltgenlerle formaldehite dönüşür. Sanayide etilen oksit hidratlanarak elde edilen glikol, çözücü, donma önleyici ve hidrolik akışkan olarak kullanılır. Bu bileşikten ayrıca glioksal, patlayıcı madde (nitrik asit diesteri), plastikleştirici, reçine, elyaf (glikol politeraftalat) ve sentetik mum üretiminde ara madde olarak yararlanılır. Ağız yoluyla alındığında zehirleyicidir.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM