Arama

Kıtalar - Antarktika - Tek Mesaj #8

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Nisan 2018       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Antarktika'da Buzul Erimesi Sinyali!


Ad:  antarktikada-deniz-alti-buzul-erimesi-alarm-veriyor,Y_vYVwQpWku81h4kmn7Htw.jpg
Gösterim: 495
Boyut:  18.7 KB
Bilim adamları, Antarktika kıtasında kıyı buzullarındaki deniz altı buzul erimesinin olağan koşullardan 5 kat hızlı olduğunu tespit etti. İngiltere'nin Leeds Üniversitesi Kutup Gözlem ve Modelleme Merkezi'nden araştırmacılar Antarktika'da kıyı buzullarının denizin altında okyanus tabanıyla buluştuğu dip çizgisinin olağan koşullardan 5 kat hızlı gerilediğini gözledi. Araştırma bağlamında Antarktika'da yer alan 8 büyük kıyı buzuluna ait uydu görüntülerini inceleyen araştırmacılar, yaklaşık 16 bin kilometrelik kıyı şeridindeki deniz altı buzul gerilemesinin haritasını çıkardı.

Bilim adamları normalde buzul devirlerini takip eden çağlarda yıllık ortalama 25 metreye kadar gerilemesi normal görülen dip çizgisinin incelenen bölgelerin bazılarında 180 metreye kadar gerilediğini belirledi. Okyanus sıcaklıklarındaki artışın 2010-2016 yılları arasında bin 463 kilometrekarelik deniz altı buzunu erittiği düşünülüyor. Bu durum, yaklaşık Londra şehri büyüklüğündeki bir buzul alanının yok olduğu anlamını taşıyor.

Araştırmacılar, deniz altı buzullarındaki gerilemenin bu hızda sürmesi halinde, kıtanın iç kesimlerindeki kara buzullarını da etkileyeceğini ve tüm buz tabakasının kırılarak çökmesine yol açabileceğini belirtiyor.

2017 yılında yayımlanan bir diğer çalışmada, Antarktika kıta buzulundaki büyük çaplı bir kırılmanın küresel deniz seviyesini yüzyıl sonu itibariyle en kötü senaryo olan 3 metreye kadar çıkarabileceği öne sürülmüştü.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature Geoscience (4 Nisan 2018)