Arama

Yıldız Nedir? (Uzay) - Tek Mesaj #29

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Nisan 2018       Mesaj #29
Avatarı yok
Yasaklı

Genç Yıldızların Çevresinde Bulunan Diskler!


Şili'de bulunan Çok Büyük Teleskop'a ait SPHERE adı verilen araç ile Dünya yakınındaki genç yıldızların etrafında oluşan gaz ve toz diskleri görüntülendi. İlgili görüntülerde farklı büyüklük ve şekillerdeki, bazıları parlak, bazıları karanlık veya mat halka ve katmanlardan oluşan semavi diskler gözlendi.

Dünya'ya 230 ila 550 ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtilen disklerin biçimleri göz, topaç, kurşun deliği ve hatta hamburgeri andırıyor.

Ad:  thumbs_b_c_fb7e107b8ff585b7016819074e93a86b.jpg
Gösterim: 608
Boyut:  42.7 KB
ESO'nun SPHERE adı verilen polimetrik tayfölçer aracı, olağan koşullarda çevrelerindeki genç yıldızlarının yoğun ışığı altında optik teleskoplar aracılığıyla gözlemlenemeyen gaz ve toz disklerinin görüntülenmesini sağladı.

Gökbilimciler bu grupta "T Tauris" adı verilen tipte, 10 milyon yıldan daha genç ve değişken parlaklıktaki yıldızların etrafındaki disk oluşumlarına yer verdi. Gaz, toz ve gezegenimsi parçalardan oluşan bu diskler zamanla gezegenleri ve onların uydularını oluşturuyor.

Dünya'nın içinde yer aldığı Güneş sisteminin de bundan 4,5 milyar yıl önce böyle bir disk görünümünde olduğu düşünülüyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / ESO (12 Nisan 2018)