Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Nisan 2018       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı

Petrol Yiyen Bakteriler!


Ad:  petrol-yiyen-bakteriler-okyanuslari-kurtarabilir-mi,pSfsRkdvUECRst72TyaeFA.jpg
Gösterim: 636
Boyut:  41.4 KB
Petrol yiyen bakteri türleri üzerinde çalışan araştırmacılar, bu mikroorganizmaların okyanusları temizleyebileceğini belirtti. Quebec Üniversitesi araştırmacıları petrol yiyen bakteriler üzerinde yıllardır yapılan araştırmaların parlak sonuçlar verdiğini kaydetti.

Dünya okyanuslarının bazı bölgelerinde yaşanan petrol sızıntılarının kendi kendine yok olduğunu gören araştırmacılar "Alcanivorax borkumensis" adlı bakterinin petrol ve doğalgaz bileşenlerini tüketip, yok ettiğini ifade etti. Yıllardır ilgili mikroorganizmalarla çalışan Kanadalı araştırmacılar bakterinin salgıladığı enzimleri petrol sızıntısına maruz kalmış toprak örneklerine uyguladı.

Bakterilerin ham petrolün yanı sıra benzen ve toluen gibi petrol türevlerini de temizleyebildiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, bakterilerin, petrol sızıntılarının yanında petrokimya tesislerindeki atıkları temizlemek için de kullanılabileceğini belirtiyor.

Petrol yiyen söz konusu bakterilerin doğal yaşama herhangi bir zararı olmadığı ifade ediliyor. Dünyanın farklı bölgelerindeki araştırmacılar, bu bakterilerin büyük ölçekte kullanılabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (11 Nisan 2018)