Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Nisan 2018       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Berat Gecesi / Beraat Kandili!


Berat, Arapçada temize çıkma anlamına gelir. Şaban ayına denk gelen Beraat Kandili gecesi İslamiyete göre kulların bilmesi mümkün olmayan şeyleri Allah'ın bilmesi ve bunu kayıtlara geçmesi gerçekleşmektedir. Ramazan ayının müjdecisi, Şaban ayının ortasında idrak edilen Berat Gecesi; borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan beraat etme, kurtulma, günahlardan arınma, temize çıkma, İlâhî af ve rahmete nâil olma manasını taşır.

Beraat Kandili Duası!


Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir:
  • "Allah'ım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin."
Bazı Velilerin ise bu mübarek gecede şu şekilde dua ettikleri rivâyet edilir:
  • "Allah'ım, şayet ismimi saîdler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, 'Allah dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz O'nun katındadır."
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), Berat Gecesi için şöyle buyurmaktadır:
  • "Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve şöyle buyurur: 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" (İbn Mâce, Sünen, "İkâmetü's-salât", 191.)