Arama

RNA (Ribo Nükleik Asit) - Tek Mesaj #6

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Mayıs 2018       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

RNA Aracılığıyla Hafıza Transferi Gerçekleştirildi!


Aplysia olarak adlandırılan deniz salyangozları üzerinde yapılan çalışmada hafıza, RNA ile bir salyangozdan diğerine aktarıldı. Araştırmacılar bu bağlamda salyangozlarda Ribo Nükleik Asit (RNA) ile hafıza transferi yapmayı ve yapay hafıza oluşturmayı başardı.

California Üniversitesi Bütüncül Biyoloji, Psikoloji ve Nörobiyoloji Bölümü'nden araştırmacılar, Aplysia olarak adlandırılan deniz salyangozları üzerinde yaptıkları çalışmada RNA ile hafızayı bir salyangozdan diğerine aktarmayı başararak bir grup salyangoza kuyruklarından 20 saniye arayla 5 elektrik şoku verdi, bu eylem 24 saat sonra 5 kez daha tekrarlandı.

Şoklar, salyangozların geri çekilme refleksini geliştirirken, elektrik verilenlere hafifçe vurulduğunda geri çekilmenin ortalama 50 saniye, kontrol grubundakilerde ise bir saniye sürdüğü gözlendi.

Bilim adamları, elektrik şoklarından bir gün sonra salyangozların sinir sisteminden çıkarılan RNA'yı, elektrik verilmeyen 7 hayvana yerleştirdi. Bu hayvanların da elektrik verilenler gibi hareket ettiği ve geri çekilme eylemini yaklaşık 40 saniye sürdürdüğü gözlendi.

Araştırma bulgularının, travmatik hafıza tedavisinde yeni yöntemlerin geliştirilmesinin önünü açabileceği düşünülüyor. Araştırmayı yöneten bilim adamları, yakın bir gelecekte, RNA'nın alzheimer hastalığının etkilerinin giderilmesinde veya travma sonrası bozukluk tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor.

Kaynak: Science Daily / eNeuro (15 Mayıs 2018)