Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mayıs 2018       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı

Beyin Sağlığı ile Bacak Egzersizleri Arasındaki Bağlantı!


İtalyan bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, yürüyüş, koşu gibi bacakları çalıştıran egzersizlerin beyin sağlığına katkıda bulunduğunu ortaya çıkardı. Milano Üniversitesi ve Pavia Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre, bacaklarını hareket ettirmeyen kişilerin beyninde sinir kök hücreleri azalıyor ve yeni sinir hücrelerinin oluşumu yavaşlıyor.

Bacakları çalıştıran egzersizler ise yeni sinir hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunuyor.
Araştırmacılar, laboratuvar fareleri üzerinde yaptıkları incelemelerde, 28 gün boyunca bacaklarını hareket ettirmeyen farelerin beyinlerinde sinir kök hücrelerinin yüzde 70 oranında azaldığını ve yeni sinir hücrelerinin oluşumunun yavaşladığını tespit etti.

İtalyan araştırmacılar, farelerin arka bacaklarını hareket ettirememesinin, beyin sağlığı için kritik önemde olan subventriküler bölgede yeni sinir hücrelerinin oluşumu sürecini nasıl etkilediğini analiz ettiklerini ve beyindeki bu bölgenin, sinir kök hücrelerinin yeni sinir hücrelerine dönüştüğü alan olduğunu ve bu nedenle sağlıklı bir beyin yapısı için kilit önemde olduğunu belirtti.

Araştırmada elde edilen bulguların tekerlekli sandalye kullananlar ve uzaya giden astronotlar gibi bacak hareketliliği kısıtlı kişilerin beyin sağlığını korumaya yönelik önleyici tedavilerin geliştirilmesine katkıda bulunabileceği ifade edildi.

Kaynak: Frontiers in Neuroscience (27 Mayıs 2018)