Arama

Kuşların Dünyası - Tek Mesaj #17

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Temmuz 2018       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı

Karganın Diğer Kuş Türlerinden Daha Zeki Olduğu Belirlendi!


Araştırmacıların yiyecek otomatıyla yaptığı test, kuş türlerinin en zekisinin kargalar olduğunu ortaya koydu. Söz konusu test ile kargalar, yiyecek otomatının nasıl çalıştığını çözmeyi başardı. Yeni Kaledonya'da vahşi kuşlar üzerine çalışmalar yapılan bir koruma merkezinde, kargaların bir süre sonra önlerine bırakılan kağıdı otomatın para bölümüne sokarak yiyecek almayı başardığı gözlemlendi.

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar,"Kargalar için kutu şeklinde bir yiyecek otomatı hazırladık. Kutunun üstüne altında et parçaları sakladığımız taşlar ve kağıtlar koyduk. Daha sonra kargalara, taşlarla kağıtları makine üstündeki bir deliğe atmayı öğrettik. Böylece makineden yiyecek alabiliyorlardı. Kargalar sistemi çözdükten sonra testi biraz daha zorlaştırdık ve deliğe sığmayacak kadar büyük büyük kağıtlar attık." şeklinde açıklama yaptı.

Kargaların test zorlaştığı halde kağıtları gagalarıyla parçalayarak otomatı çalıştıracak boyuta getirip yine yiyecek almayı başardığı belirtildi. Testlerle denenen kargaların yarısının karmaşık mekanizmaları çözmeyi başardığı belirlendi. Yiyecek otomatı testinin kargalar üzerinde yapılan en yeni ve en ileri düzeyde test olduğu, sonuçların kargaların kuş türlerinin en zekisi olduğunu ispatladığı bildirildi.

Kaynak: Nature Scientific Reports (29 Haziran 2018)