Arama

Denizaltı - Tek Mesaj #6

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Eylül 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

denizaltı masadağı


GUYO olarak da bilinir, denizlerin 200 m’den daha derin bölümlerinde rastlanan, tepesi düz volkanik dağ.

Herhangi bir sisteme bağlı bulunmayan bu dağların düz tepelerinin çapı 10 km’den daha geniş olabilir. (Çoğu dilde guyo olarak adlandırılan denizaltı masadağı bu adını, İsviçre asıllı ABD’li jeolog Arnold Henry Guyot’dan alır).

Büyük Okyanusta çok sayıda görülen denizaltı masadağlarının çoğunun tepesi, deniz düzeyinin 1.000 ile 2.000 m aşağısında bulunmaktadır. Yanları, öteki yanardağ ve yanardağ adalarında olduğu gibi dışa doğru içbükeydir. Derin deniz tabanından hafif eğimli bir biçimde yükselen masadağlarının tepe bölümlerinin dikliği yaklaşık 200,dir.

Denizaltı masadağlarının çok yakından çekilen fotoğraflarında ve tepelerinde yapılan taramalarda, mercan fosilleri ile yuvarlak volkanik kaya parçalarına rastlanmıştır. Bu bulgular, masadağlannın, okyanus ortası sırtlarının ve yükseltilerinin sığ tepelerinde, yanardağ adaları olarak oluştuğunu göstermektedir. Bu adalar, oluşumları sırasında ve hemen sonrasında dalga aşındırmasıyla kesilir ve düzleşir. Genel olarak benimsenen deniz dibi yayılması kuramına göre, deniz tabanı, sırt ve yükselti tepelerinden yanal olarak ötelere her yıl birkaç cm uzaklaşmaktadır. Deniz tabanı, tepelerden uzaklaşmasını sürdürürken aynı zamanda batar; böylece masadağları zamanla daha derinlere dalmış olur.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM