Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Kasım 2018       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Kilogramın Tanımının Değişeceği Belirtildi!


"Le Grand K - Büyük K" adı verilen ve platin bazlı bir külçeyle yapılan kilogramın tanımının, Ağırlık ve Ölçüler üzerine Paris'te yapılacak genel konferansta değişeceği belirtildi. Bu bağlamda bilim adamları kilogramı bundan sonra külçeyle değil de elektrik akımlarıyla tanımlamayı oylayacak. 1889 yılından beri uluslararası ölçüm sisteminin yapı taşlarından biri olarak kabul edilen Büyük K'nın bir kaç kopyası mevcut.
Ad:  _104234971_kilogrammel.jpg
Gösterim: 8133
Boyut:  24.1 KB
Kopyaları ve orijinali arasında farklılıklar bulunan Büyük K'nın asıl versiyonu Fransa'daki bir kasada saklı!
Kilograma bağlı olup, ona göre ayarlanan diğer ağırlıklar için ilgili tanım kilit bir öneme sahip. Mühendislik, ilaç sektörü, nanoteknoloji vb. alanlarda özellikle doğru ölçümler büyük önem taşıyor. Bu bağlamda ölçüm sistemlerini denetleyen ve bakımını yapan uzmanlar, Büyük K'nın değiştirilmesi gerektiği görüşünde. Büyük K'nın ağırlığında gözlenen değişimin çok az olduğunu ve bu küçük farkın bile oldukça önemli sonuçlara neden olabileceğini belirten bilim adamları, Büyük K ile dünya genelindeki kopya kilogramlar arasındaki farkın bilim açısından kabul edilemez bir düzeyde olduğunu ve Büyük K'nın işlevini yerine getiremediğini ifade etti.

Yeni Sistemin Çalışma Mekanizması!


Elektrik ve ağırlık arasında doğrudan kurulacak bir bağlantı aracılığıyla kilogram ya da bir başka ağırlık, gücüne karşı koymak için gereken elektrik miktarıyla tanımlanabilecek. Ağırlık ve elektrik akımı arasındaki bağlantıyı veren, Max Planck'ın Planck sabiti çok küçük bir sayı olup, ölçüm için aşırı hassas cihazlar gerektirir. Söz konusu yeni sistemde ise kıble dengesi adı verilen bir cihaz aracılığıyla ölçüm yapılabilecek. Elektromıknatıs ve ağırlıkla dengelenmesi düşünülen ilgili cihazın her iki bölümü dengeye gelinceye kadar elektromıknatıstan geçen ve yüzde 0,000001 hassasiyetle ölçülebilen elektrik akımı miktarı artırılacak. Rutin olarak her 10 yılda bir Büyük K'nın kopya ağırlıklarla karşılaştırılması gerektiğini belirten bilim adamları, yeni sistemin kabul edilmesi durumunda kıble dengesinin her zaman ve her konumda denetlenebileceğini ve yapılacak ölçümün istikrarlı olacağını belirtti.

Kaynak: BBC Bilim / Science News (16 Kasım 2018)