Arama

Konjonktür Nedir? - Tek Mesaj #2

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
16 Aralık 2018       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Konjonktür nedir?


İktisadi hayatın iyileşme ve kötüleşme konusunda gösterdiği değişikliklerin (dalgalanmaların) hepsine verilen ad.

Konjonktürün hareketleri; canlanma (recovery), yükselme (boom), burhan (crisis) ve durgunluk (depression) safhalarından meydana gelir. Sanayileşmiş ülkelerde, bu devreler çeşitli zaman dönemlerinde yaşanmıştır. Günümüzde milli gelir, üretim, fiyat ve yatırımlarda böyle dalgalanmalar görülmekteyse de hareketler kısa dönemde olmaktan çıkıp, uzun dönemli hale gelmiştir.

Konjonktür Teorileri


1.Talep Yönlü Yaklaşımlar
  • Keynesyen Konjonktür Teorisi: Ekonomik dalgalanmaların altında yatan temel neden bekleyişlerdeki değişmelerdir.
  • Monetarist Konjonktür Teorisi: Ekonomik dalgalanmaların ardında yatan temel neden para arzındaki dalgalanmalardır.
  • Rasyonel Bekleyişler Kuramının Konjonktür Teorisi: Toplam talepte ortaya çıkan beklenti dışındaki dalgalanmaların konjonktür dalgalanmalarını yarattığı görüşünü savunur.
2. Reel Konjonktür Teorisi
Ekonomik dalgalanmaların ardında yatan ana neden verimlilikteki ortaya çıkan dalgalanmalardır. Verimlilikte ortaya çıkan dalgalanmaların nedeni ise teknolojik gelişmeler gösterilebilir. Buna karşın verimlilikte gözlenen de­ğişmelerin uluslararası alanda ortaya çıkan dengesizlikler, iklimde gözlenen dalgalanmalar ve doğal afetler gibi başka sebepleri de olabilir.

Türkiye’de ortaya çıkan konjonktürel dalgalanmalarda bu bahsettiğimiz teorilerden bazılarını bulabiliriz. Özellikle kriz dönemlerinden sonra bu teoriler daha belirgin bir hal almaktadır.

MsXLabs.org
-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.