okul eğitimde, genellikle öğretim etkinliğinde uzmanlaşmış kadrolar eliyle programlı ve sistematik bilgi ve beceri aktarımının gerçekleştirildiği, kamunun gözetimi altında işleyen kurum.
Günümüzdeki tanımıyla okul kurumu yeniçağ sonrası gelişmelerin ürünüdür, ilkçağda eğitim temelde gönüllü seçkinlere yönelikti. Ortaçağda tektanrılı dinler çerçevesinde gelişen eğitim kurumlannda ise öğrenci olarak birey edilgen konumdaydı; eğitim bir tür yükümlülük biçiminde işliyor, tek yönlü ve zorunlu bir telkine dayanıyordu. Yeniçağda, özellikle 18. yüzyıldan sonra eğitim öteki insan haklarıyla birlikte kişilerin varlığından ayrılamaz bir hak olarak tanımlanmaya başladı.
Buna bağlı olarak herkese eğitim hakkının sağlanması devletin görevleri arasına girdi, düzenli eğitim kurumlan oluşturularak öğretim etkinliği bu amaçla kendileri de özel bir eğitimden geçmiş öğretmenler eliyle yürütülmeye başladı. Böylece genel eğitim süreci içinde örgün eğitim belirleyici ağırlık kazandı ve eğitim büyük ölçüde okul kurumuyla özdeşleşti. Çağdaş okul, en azından zorunlu eğitimi üstlenmiş, herkese yeteneğine göre öğretim veren, kamunun doğrudan yönettiği ya da denetlediği örgün eğitim kurumu olarak tanımlanabilir.
Günümüzde ilk ve orta öğretim aşamalarında okul, küçüklerin ve gençlerin korunması işlevi ve yurttaşlık eğitimini de gitgide daha büyük ölçüde üstlenmektedir. İletişim teknolojisindeki gelişmeler geleneksel okul sistemini sarsmakla birlikte, aynı zamanda bu kurumun bilimsel bilgi birikimini genç kuşaklara aktarma olanaklarını artırmaktadır.
Osmanlı Devleti’nde okul kurumunun çağdaş anlamını kazanması Tanzimat sonrasında gerçekleşmiştir. Böylece daha önce büyük ölçüde ezberletme yöntemine dayanan ve pek az kimseyi okuryazar düzeyine eriştiren öğretim yerlerinin yerini, devletin üstlendiği ya da denetlediği, az çok düzenli bilgi aktarımını gerçekleştiren, kişileri geçerli bir diplomaya ulaştıran kurumlar almıştır. Türk eğitim sisteminde Osmanlıca “mektep” adının yerini “okul”un alması ilk kez Mülkiye Mektebi’nin adının Siyasal Bilgiler Okulu olarak değiştirilmesiyle (1935) gerçekleşmiştir.
kaynak: Ana Britannica