Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

LETATLİN


Letatlin iddialı, avangart ve havalı bir projeydi… 1932’de bir gün Rus avangart sanatçı Vladimir Tatlin Moskova’daki stüdyosundan çıktı. 5 yıldır uğraştığı kas gücüyle çalışan uçuş makinesini test edecekti. Sembolü olduğu avangart sanatı gibi hüsranla son buldu…
Ad:  tatlin3.JPG
Gösterim: 493
Boyut:  121.7 KB
Rusçadaki “uçmak” fiili “letat” ile soyadı “Tatlin”i birleştiren Letatlin, insanı devasa bir kuşa çeviren bir zırh, bir nevi uçma aparatıydı. Yapay kanatları arasındaki mesafe neredeyse 10 metreyi buluyordu. Ahşap bir iskelet, çelik kablolar, tüyler ve paraşüt ipeğinden oluşuyordu.

Rus avangart sanatçı Vladimir Tatlin, üç adet Letatlin üretmişti. Bir tanesini tanıtımlar için bilinçli şekilde iskelet olarak bırakmıştı. Endüstrinin bu tasarıma adapte olarak seri üretime geçeceğine emindi. Yolcu uçaklarının aktif şekilde hizmet vermesi ve Moskova’daki fabrikalarda bile yolcu uçaklarının üretim bantlarında yerini alması bile hayallerine engel değildi. Ona göre projesi bisiklet kadar ulaşılabilir ve yaygın olacaktı, hatta kendi topluluklarını yaratacaktı. Sovyet okulları bu sayede çocuklara uçma sanatı dersleri verecekti.
Ad:  tatlin.JPG
Gösterim: 302
Boyut:  37.4 KB
40’larının sonlarına yaklaşan sanatçının avangart hareketin tarihinde Sovyet konstrüktivizminin babası olarak adından söz ettirmesinin sebebi de buydu zaten. Sanatın, kendi iyiliği için, soyutluktan çıkıp somut ürünler inşa etmesi gerektiğine inanıyordu.

“Rusların da Vinci’si” olarak anılması boşa değildi. Döner Tatlin Kulesi’nden Komünist Parti evine uzanan fikirleri vardı. Letatlin’i ise denizci olarak çalışmaya başladığı ve martıları gözlediği 20’li yaşlarından beri hayal ediyordu.

Letatlin, sadece avangart sanatın değil, Sovyetler döneminin de bir sembolüydü. Çünkü “yeni olanı, yepyeni bir ihtimali” temsil ediyordu. İnsanlara ancak rüyalarında deneyimledikleri bireysel uçma hissini, bir kuş olma rüyasını gerçeğe çevirmeyi vadediyordu.
Ad:  tatlin2.JPG
Gösterim: 282
Boyut:  148.0 KB
Ne yazık ki kaderi de avangart sanatını temsil etti. Sovyet yönetimi 1930’larda yaratıcı özgürlüklere son verirken, Letatlin de test edileceği alana götürülürken taşıma işlemleri sırasında aldığı hasar nedeniyle denenemedi bile…
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Nisan 2019 12:17
SİLENTİUM EST AURUM