Arama


Intersect - avatarı
Intersect
VIP VIP Üye
3 Ekim 2019       Mesaj #2
Intersect - avatarı
VIP VIP Üye
Ebob ve ekok matematiğin en temel konularındandır. Ebob ekok değerlerinin kullanılmasının değeri bunların matematikteki hesaplamalarda karşılığının olmasıdır.

Ebob iki ve daha fazla sayının ortak bölenlerinden en büyüğüdür. Bunun kullanılmasının matematikteki anlamına bir örnek verelim. Örneğin 24, 32 ve 40 metrelik üç ayrı ipi eşit parçalara ayıracağız. Bunun için en az sayıda parçayla eşit boyutlu parçalar elde etmek istiyoruz. O zaman bu ipleri bu sayıların obebi olan 8 metreye göre böleriz. Böylece bütün ipler eşit parçalara bölünmüş olur. İp artmaz ve olabildiğince büyük parça ipler elde etmiş oluruz. Bu sayılar aynı zamanda 4'ün de katıdır. Ancak 4'e bölmek daha fazla vakit alır ve daha çok parça elde etmemize neden olur. Bu nedenle en büyük ortak böleni kullanmamız gerekir.

Ekok da yine birden fazla sayının en küçük ortak katıdır. Ekoku neden kullandığımızla ilgili de örnek verelim. Diyelim ki A ürününü 3 parçadan, B ürünü 4 parçadan, C ürünü ise 5 parçadan oluşuyor. Bu ürünlerin hepsini tek bir kutu türüyle kutulayacağız. Bu durumda olabildiğince az sayıda kutu kullanmak için seçeceğimiz kutu boyutunun hem 3, hem 4 hem de 5 parçalı ürüne tam bölünecek nitelikte olması gerekir. Bu neden 60 parça alan kutular seçeriz. Çünkü 60 sayısı 3, 4 ve 5'in ekokudur.

Bu iki örnek problemde obeb ve okek bilgilerinin nasıl kullanıldığını anlamış olduk. Bunun dışında birçok matematik uygulamasında da ebob ve ekok kullanırız.

Yok bir şey iyiyim. Sadece ölü olmayı tercih ederdim.