Arama


Mete_ - avatarı
Mete_
Kayıtlı Üye
28 Haziran 2020       Mesaj #1
Mete_ - avatarı
Kayıtlı Üye
İslam’da hasta ziyareti

Hasta ziyareti dinimizde teşvik edilen bir sünnettir. Hadis-i şerifte bildirilmiştir ki, hastayı ziyaret eden kişi onun yanına gelip oturuncaya kadar rahmete dalar, oturduğunda ise rahmete gömülür.

Hasta ziyaretinde dikkat edilmesi gereken İslam adabı
İbn-i Abbas hazretleri “hastayı bir defa ziyaret etmek sünnettir. Daha fazlası ise nafiledir” demektedir. Hasta ziyaretine giden kişi, hastanın baş ucunda veya ayak ucunda değil dizinin hizasında durarak oturmalıdır. Bu müstehap olandır. Ayrıca hastanın yanında iken sağa sola bakmak hoş değildir. Hastanın bulunduğu tarafa bakılır ancak yüzüne dik ve uzun şekilde bakılmaz.


Hasta ziyaretine gidilirken bayram gibi hususi bir gün değilse yeni ve şık elbiseler giyilmez, ayrıca kirli elbiselerle de gidilmez. Hastaya karşı yüzünü ekşitip asık suratlı durmamalıdır. Hasta ziyaretinde doğru olan hastanın hoşlanacağı şeylerden konuşmak, onun sağlığa kavuşacağından ve beraberce daha güzel günler yaşanacağı gibi gönlünü hoş edecek şeylerden bahsetmek gerekir.


Hasta ziyaretinin uzun tutulmaması ve kısa olması gerekmektedir. hasta ziyaretinde sünnetlerden birisi de hastadan dua istemek ve yanında sadece güzel ve hayırlı şeylerden konuşmaktır. Çünkü hadis-i şerifle bildirilmiştir ki hastanın yanında konuşulan şeylere melekler amin demektedir. Bu nedenle hayrın dışında konuşulmamalıdır.

Hasta ziyaretinden ayrılmadan önce kişinin bildiği dualarla hastaya şifa bulması için dua etmekte sünnettir.

Kaynak: İslam’da hasta ziyareti