Arama


Mete_ - avatarı
Mete_
Kayıtlı Üye
19 Temmuz 2020       Mesaj #1
Mete_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Psikolojik Çöküntüden Kurtulmak İçin Öneriler

Psikolojik çöküntüden kurtulma tavsiyeleri, olumsuz duygulardan uzaklaşma, aileyle geçirilen süreyi artırma, düzenli spor yapma, yatakta kalma süresini kısaltma ve duyguları ifade etme faaliyetleridir. Psikolojik çöküntüden kurtulmak için diğer insanlar ile etkileşimlerin yükseltilmesi iyileşme sürecine katkı sağlar.

Olumsuz Duygulardan Uzaklaşma

Olumsuz hislerden uzaklaşma
, psikolojik çöküntüden kurtulmak için depresif etkilerin kişilikte kalıcı olmadığını ve bir süre sonra tamamen geçeceğini kişinin kendisine telkin etmesi ile gerçekleştirilir. Depresif etkiler geçicidir. Ömür boyu kişiliğin, karakterin bu yönde devam edeceği düşünülmemelidir.

Psikolojik çöküntüde belirli aktivitelerin yapılmasında zorluk çekilir. Diğer yandan iyileşme sürecinde duygusal dalgalanmalar oluşur. Kişi kendine bu duygusal dalgalanmaların iyileşme sürecinin bir parçası olduğunu hatırlatmalı, ‘’eskisi gibi olacak, başa dönüyorum.’’ Şeklinde olumsuz telkinleri kendine yapmamalıdır. Bunun yerine dalgalanmalar sırasında, hangi olayı yaşadığında mutlu olduğunu tespit edip, onu mutlu eden eğilimlere yönelmelidir.

Aileyle Geçirilen Vakti Artırma

Aileyle vakit geçirmeyi yükseltmek, psikolojik çöküntüden kurtulmak için ev içinde ve dışında yapılacak eğlenceli aktiviteler ile hayata geçirilen bir faaliyettir. Bu kapsamda aile bireyleri ile güzel bir akşam yemeği yeme, sohbet ederek dertleri paylaşma, depresyon etkilerini belirli bir süre düşünmemeye yardımcı olan eğlenceli oyun aktivitelerine katılma yolları izlenir.

Ailenin kişiyi dinlemesi ve sorunların birlikte göğüslenmesi, psikolojik çöküntünün daha kısa sürede yenilmesini sağlarken, kişiye yalnız olmadığı hissini verir. Destek aldığını bilen birey, bu süreci daha kolay atlatacağını fark ederek, kendini daha güçlü hisseder. Ailenin vereceği duygusal destek, sorunların yenilmesinde tıbbi destek kadar önem taşır.

Düzenli Spor Yapmak

Programlı spor yapma
, psikolojik çöküntü etkilerini azaltan ve gün içinde belirlenen bir saat diliminde zihni her türlü problemden uzaklaştırarak, temizleyen bir aktivitedir. Belirli bir saati spora ayıran kişi, bu saat diliminde sadece zihnini ve vücudunu yararlı etkilere açmayı hedefler. Bu hedefin dahi zihinde belirlenmesi, kimyasal olarak olumlu etkilere doğurup, psikolojik çöküntüden kurtulmak için gerekli ortamı sağlar.

Spor saatlerinde kişi egzersizler ile birlikte kendine olumlamalar göndererek, etkiyi yükseltebilir. Olumlamalarda depresyonun ve psikolojik çöküntünün zorluklar sebepli geçici bir durum olduğunu, kişilikte kalıcı yansımalar olmadığını telkin ederek, etkileri azaltma yoluna gider.

Diğer yandan spor, açık havada kademlerin yükseltilerek yapıldığı tempolu yürüyüş şeklinde tercih edilirse, zihinsel temizlenmeye katkı sağlanır. Düşünceler bir süre sonra yürüyüş temposuna odaklandığından, uzaklaşmaya başlar.

Yatakta Kalma Süresini Kısaltmak

Yatakta bulunma süresini azaltma, depresyon ve psikolojik çöküntü etkilerini en hızlı şekilde uzaklaştıran ve kişinin diğer insanlar ile etkileşimini yükselterek, zihnindeki olumsuz düşünceleri kontrol altına alan faaliyettir. Bu kapsamda sağlık için gerekli düzenli uyku alışkanlığı terk edilmemelidir. Sadece psikolojik çöküntü sebebi ile günü yatakta geçirme alışkanlığı terk edilmelidir.

Dışarı çıkmada güçlük çekilse dahi yatak içinde kalmama ve ev içinde kısa yürüyüş, yemek yapma, aile üyeleri ile daha fazla vakit geçirme alanlarına yönelmekte fayda görülmektedir. Bu kapsamda zihnin daha farklı aktivteler ile meşkul olması sağlanır. Aksi takdirde tüm gün yatakta kalmak bir sessizlik içinde olumsuz düşünceleri devamlı olarak düşünmeye ortam hazırlar.

Duyguları İfade Etmeye Başlama

Hisleri ifade etmeye başlamak
, kişinin psikolojik çöküntüden çıkmak için yapması gereken temel faaliyettir. Birey her hangi bir olumsuz travma karşısında depresyona girmişse, bu durumu açıkça kendine itiraf etmeli, kabul etmeli ve durma sebep olarak gördüğü karakterler var ise bu kişilere duygularını ifade etmelidir.

Kişi psikolojik travmaya sebep olan olayı ve duyguları, tıbbi aşamada tedavi alıyor ise psikoloğuna açık şekilde ifa etmelidir. Yıllarca bastırılan duyguları sözler ile ifade etmek psikolojik çöküntüden kurtulmak için öneriler arasında yer alan yıllarca bastırılan duyguları sözler ile ifade etme faaliyeti, iyileşme sürecinin hızlanmasına katkıda bulunur.
Son düzenleyen Safi; 20 Temmuz 2020 22:14 Sebep: dışı link