Arama


studentin - avatarı
studentin
Kayıtlı Üye
27 Nisan 2023       Mesaj #5
studentin - avatarı
Kayıtlı Üye
Prizmada ışığın renklere ayrılması ışığın yapısının enerji paketlerinden oluştuğu varsayımına göre oluşturulan varsayımlarla izah edilebilinir.
Bu varsayımlar;
-Işığın kırılmasını gerçekleştiren atomlarla ilerliyen enerji paketlerinin salındıkları ve soğruldukları atomlar aynı cins ise, enerji paketleri doğrultu ve yön değiştirmeden, farklı ise doğrultu ve yön değiştirerek ilerlerler.
-Enerji paketlerinin atomlara geliş ve atomlardan salınma doğrultuları aynı düzlemde kalmakta ve aralarındaki açı değeri(sapma açısı) enerji paketlerinin enerji değerleri ve soğruldukları atomlarla ilişkili olup, bu faktörlerden birinin değişmesiyle açıda değişmektedir.
Bu varsayımlara göre;
Prizmaya gelen dar bir ışık demetindeki enerji paketlerinden(kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor renkli ışıklara ait olanlar) ışığın kırılmasını gerçekleştiren atomlar tarafından soğrulanlar, enerji değerleri ve soğruldukları atomların cinslerin göre oluşturdukları sapma açılarına göre farklı doğrultu ve yönlerde salınarak ilerlemeye devam ederler. Enerji paketlerinden sapma açısı en küçük olanı kırmızı ışığa, sapma açısı en büyük oĺanı mor ışığa ait olduğundan ışık demetinin genişliyerek ilerlemesinde bu enerji paketleri ışık demetinin en dışında ilerlerler. Diğer enerji paketleride sapma açılarına göre kırmızı ve mor ışığa ait enerji paketleri arasında ilerlerler. Enerji paketlerinin prizmadan çıkışlarında sapma açısı en küçükten itibaren sırasıyla kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor renkli ışık demetleri görülür.