Arama

Boğmaca - Tek Mesaj #4

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2006       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BOĞMACA
Tüm yaşlarda, hatta erişkinlerde bile ortaya çıkabilen nefes almayı engelliyecek biçimde öksürük nöbetlerine neden olabilen bir hastalıktır.Ağız, burun, boğaz salgılarıyla direkt temas ile, solunum yoluyla veya ender olarak mikropla yeni kirlenmiş maddelerin (oyuncak vs.) ağıza götürülmesiyle bulaşır.
İlk bir-iki haftalık dönemde burun akıntısı, göz yaşarması, hafif ateş, iştahsızlık, öksürük gibi nezle benzeri belirtiler gösterir.Daha sonraki 2-4 haftalık dönemde nöbetler halinde arka arkaya 10-20 patlar tarzda öksürük, morarma ,iç çekmeler görülür.Nöbet sonunda öğürme, kusma ve şeffaf bir balgam çıkarması olabilir. Nöbetler ağlama, yeme, içme esnasında ve boğaza bakılmaya kalkışılınca ortaya çıkabilir.
Süt çocuklarında tipik öksürük nöbetleri yerine nefes alamama nöbetleri görülür.Bunun sonucunda ilk 6 ayda ölüm oranı oldukça yükselmektedir.Bu tür hastalar mutlaka hastaneye yatırılmalı ve takip edilmelidir.

Korunma:Aşılanma ile olur.

Bana da bulastiCrying

Alıntı
TheGrudge adlı kullanıcıdan alıntı

BOĞMACA....

Belirtileri: Boğmaca mikroplarının üst solunum yollarınayerleşmesinden iki hafta sonra hastalık kendisini öksürük nöbetleri ile belli eder.
* İlk günlerde "soğuk alğınlığı"na benzer işaretlerle başlar. Bir-iki hafta müddetle hafif ateş ve kırgınlık yaptığından pekanlaşılmaz. Hastanın nezleye yakalandığı zannedilir.
* Bundan sonra, akşamları nöbetler halinde gelen öksürük devresi başlar. Beş hafta kadar süren öksürük nöbetleri sırasında kasılma ve kramplar görülür. Kramp sonunda kusmalar olabilir.
DİKKAT: Sıradan öksürükle boğmaca öksürüğünü birbirinden şöyle ayırabilirsiniz. Boğmaca öksürüğü, önce kuvvetli öksürükler halinde gelir. Bunu derin bir soluk alma izler. Öksürük sırasında hasta boğuluyormuş gibi rahatsız olur ve ıslık sesine benzer bir ses çıkarır. Öksürük nöbeti sona erip derin bir nefes alıncahasta kendisini iyi hisseder.
* Boğmaca hastalığını ağır geçiren kimselerde en sık görülen ilave hastalık akciğer zarı iltihabıdır (zatülcenp). Bebeklerde ölüme varan ciddi sonuçlar doğurur.
* Boğmaca geçtikten sonra, hasta yatak istirahatı yapmadığı takdirde "bronşit'e çevirebilir.
* Yine doktor tedavisi görmeyen ağır durumlarda adale krampı, felç, beyinde arıza, sağırlık, hatta körlük dahiyapabilmektedir.
* Yan etkileri görülmediği yani normal seyrettiği takdirde süresi sekiz haftadır...

Aynen öyle oldu+o(