Zanlı serbest Rize öfkeli (21 Aralık 2006)
Muhammet KAÇAR/GÜNEYSU (Rize) (DHA)
Rize’nin Güneysu İlçesi'nde, evlerinin çatı katında öldürülen Ensar Öksüz (35) ile kız kardeşi Melek Karali (26) bugün gözyaşları arasında toprağa verildi. Ölenlerin yakınları, katil zanlısının serbest bırakılmasına tepki gösterdi.
Olay Güneysu İlçesi'ne bağlı Ballıdere köyünde önceki gün meydana geldi. 2 çocuk babası Ensar Öksüz ile kız kardeşi 3 çocuk annesi Melek Karali, evlerinin odunluk olarak kullanılan çatı katında, başlarından birer kurşunla vurulmuş olarak bulundu. Olayla ilgili, Melek Karali’ye cinsel tacizde bulunduğu ileri sürülen Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mevlana Karali’nin babası 80 yaşındaki Muhammet Karali katil zanlısı olarak gözaltına alındı. Muhammet Karali, çıkarıldığı mahkemece, delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldı.
Cinayete kurban giden iki kardeş için bugün Adacami Köyü camiinde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Güneysu Kaymakamı Murat Dikbaş, Belediye Başkanı Ahmet Minder, AKP Güneysu İlçe Başkanı Abdurrahman Erdoğan ile ölenlerin yakınları katıldı. Cinayetin tek görgü tanığı Melek Karali'nin 5 yaşındaki oğlu Alihan da babası Harun Karali'yle birlikte geldi.
Tabutun başında göz yaşlarına boğulan acılı eş Harun Karali, katil zanlısının serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Harun Karali, “Bir evde 3, öbüründe 2 çocuk yetim kaldı. Ne istediler bizden? Olayı öğrenip eve geldim, oğlum ‘dede vurdu’ dedi. Karakolda yüzleştirince de, ‘Bu dede yaptı’ dedi, Muhammet Karali’yi görünce korkup ağlamaya başladı. Ortada iki ceset, bu kadar delil, bu kadar tanık, boş kovan varken, olay belliyken şahıs nasıl serbest kalıyor? Nerede bizim devletimiz, nerede adaletimiz? Her yeri bağladılar. Bu tabutun içine o da girecek. Şart ediyorum girecek. Ne istedi benim gibi garibandan? Hiç mi vicdanı sızlamadı?” dedi. Bu sırada babasının kucağında olan Alihan da ağlamaya başladı.
Cenazeye katılan yakınları da Harun Karali'ye destek vererek, zanlının serbest bırakılmasına tepki gösterdi.
Harun Karali, Kaymakam Murat Dikbaş’a da tepki göstererek, “İki tane cenazemiz var. Çocuklarım eve geleni gördü. Bütün bunlara rağmen şahsı serbest bıraktılar. Bunu bana açıklayacak iki kişi var. Biri Muhammet Karali’nin oğlu Mevlana Karali, diğeri de Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bir insan iki cinayet işliyor, elini kolunu sallıya sallaya çıkıyor” dedi. Kaymakam Murat Dikbaş ise, olayın adli mercilere intikal ettirildiğini söylemekle yetindi.
ALİHAN ANNESİ İÇİN DUA ETTİ
Cenaze töreninde ellerini acıp annesi için dua eden cinayetin tek görgü tanığı küçük Alihan ise, “Anneni kim vurdu?” şeklindeki soruyu, “Dede vurdu” diyerek yanıtladı.
İki kardeşin cenazeleri daha sonra gözyaşları arasında toprağa verildi.
DELİL YETERSİZLİĞİNDEN SERBEST
Öte yandan, olay sonrası göz altına alınan Muhammet Karali jandarmadaki sorgusunun ardından dün gece savcılıkca tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Ancak silahın bulunmaması, yeterli delil olmaması, eldeki bazı delillerin kriminal laboratuvarında incelenmeye gönderilmesi ve sonuçlarının henüz gelmemesi nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
SAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Rize Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Bu olayla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca, suç faili ve faillerinin bulunarak cezalandırılması için gerekli soruşturma büyük bir titizlikle yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyet Anayasasının 38'inci madddesinin 4'üncü fıkrası ile Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 6'ncı maddesinin 2'nci bendine göre, suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. Meydana gelen ve hepimizi büyük bir üzüntüye sevk eden müessif olayla ilgili kamu oyunda ve vatandaşlarımızda oluşan infial nedeniyle yukarıdaki açıklamanın yapılması zorunlu görülmüştür. Büyük bir titizlikle yapılmakta olan soruşturmanın sonucunda suç faili ve faillerinin yakalanarak gerekli cezaya çarptırılacaklarından kimsenin şüphesi olmasın” denildi.
Hürriyet