İstanbul: 29 Ekim 2005 ANADOLU’M MEMLEKETİM Beyazını renkli kılsam, AL ’a düşen güzelliğin Baharına gönül koysam, DAL ’a düşen güzelliğin Kovan’ına, arı olsam. BAL ’ a düşen güzelliğin AL yazmalı. DAL budaklı. BAL’ lı dilli…” ANADOLU’M “ Asırlardır Ana yurdum. Al Bayrağım, ” MEMLEKETİM “ Dallarına diken olsam, GÜL ’e düşen güzelliğin Fidanına sular olsam, ÇÖL ’e düşen güzelliğin Coşkusuna nehir olsam, SEL ’e düşen güzelliğin GÜL’ er yüzlü. ÇÖL hasretli. SEL coşkulu…” ANADOLU’M” Toprağımdır, Ana yurdum. Al Sancağım, ” MEMLEKETİM ” Kırlangıçla kanat çırpsam, TEL ’e düşen güzelliğin Buram-buram sümbül koksam, YEL ’e düşen güzelliğin Kuşağını çözüp salsam, BEL ’e düşen güzelliğin TEL duvaklı, YEL ağızlı. BEL kuşaklı, ” ANADOLU’M “ Otağımdır, Ana yurdum.” Ay ve Hilal ” MEMLEKETİM “ Yosun ile balık koksam, GÖL ’e düşen güzelliğin Zümrüt, yakut, elmas olsam. KOL ’a düşen güzelliğin Vuslatını yakalasam, YOL ’a düşen güzelliğin GÖL cömertli. KOL germeli. YOL bakışlı. ” ANADOLU’M “… Kutsalımdır, Ana yurdum, Ay-yıldızlı, MEMLEKETİM… Halil Cındık Görele Eylül 2000 KARADENİZ ‘DE “ TÖRE” Sen doğunca kulağına Ezan sesi verdi ata’n Tüttürecek ocağına Sonsuz mutluluklar katan… Erkek çocuk doğdun, Kerem. Silah sesleri duyuldu Gelişini duysun Âlem Diye töreye uyuldu… Bir düğün ki, sünnetinde Üç düğün birden yapıldı Askerlik ve evlenme de Silahlar sıkça atıldı… Yaşlandı geldi sonuna Baban, serveti; paylaştı Azıcık kızına, çok oğluna Verdi, sözü töreleşti… Tabut’un kalabalıklarla Töre, kendiyle yüzleşti Mezarlıkta, silahlarla Naaş’ın ölümsüzleşti… Doğumun gibi, sünnet silahla Sadıktır düğününde, asker yaşında Arkadaşlık ettin demir piştov’la Son kez uğurlandın, mezar başında Halil Cındık CINDIK DEDE
Çayır çukur’dan gelmiş, dedelerimin dedesi Altını yokmuş amma, varmış Gümüşhane’si Mahsulleri olmamış, yok imiş fındık Helen “Çayır çukur’un” çokcası “CINDIK” Gümüşhane’ den gelip,”Görele’ de” yer tutmuş ÇIRTLIK Karaburun’da, CINDIR Zuva’ ya, aşmış. Çepni Türkleri olup, göçer; üç kardeşmişler Diğer CINDIK dede’miz, Daylı’ya yerleşmişler ÇIRTLIK, CINDIR, CINDIK’IN, anlamı küçük imiş
Türkmen halılarını, motiflerle süslemiş… Halil Cındık
CINDIK: Tarihi Türkmen halılarını süsleyen, En küçücük motiflere denir.
ÇAYIRÇUKUR: Torul’da bir köyün adı. CINDIK’LAR; Daylı köyüne son yerleşen kabile’lerden Birisi olmakla birlikte, 1736 yılında Yozgat’ın Akdağ Madeni Kasabasından, Türkmen’lerle Kürtler arasında Çıkan kavga hitamında, tehcir edilerek, Gümüşhane’nin, Torul kasabasının, Çayır çukur köyüne gelmişlerdir. Geçici mekân olarak tuttukları bu yerde, yirmi-otuz sene Kaldıktan sonra, (Bir kısmı halen orada yaşamakta.) 17. Yüzyılın ortalarında Görele’ye, Haydarlı köyü, başta Olmak üzere, Daylı köyü ve Zuva’ya (Cındır) yerleşmişlerdir. Kaynak belge: Şadi Cındık’ın araştırmaları, “Dünden bu güne” kitabı. Son düzenleyen Blue Blood; 6 Ocak 2007 23:41