Arama


Modacii - avatarı
Modacii
Ziyaretçi
7 Ocak 2007       Mesaj #22
Modacii - avatarı
Ziyaretçi
CYBE - HIV/AIDS'den KORUNMA YOLLARI
Başkaları ile de ilişkisi olduğu bilinen kişiyle cinsel ilişkide bulunmamak.
(Unutulmamalıdır ki; bu, doğruluğundan emin olunamayacak gizli bir bilgidir.) Kesin korunma için her tür cinsel ilişkide kondom (prezervatif, kılıf) kullanmak. Yanında
sürekli kondom bulundurmak. (Kondom CYBE'lerin bir çoğuna karşı koruyucudur.) Her ne amaçla olursa olsun başkalarının kullandığı iğne ve enjektörleri kullanmamak.
Dövme, epilasyon, manikür, pedikür, tıraş, kulak deldirme gibi cilt bütünlüğünü bozan bütün işlemlerde ve diş tedavisinde steril aletlerin kullanılmasına dikkat etmek.
Kan ve/veya kan ürünü tedavisini güvenli yollardan sağlamak.
Fiziksel sağlığı iyi olan (iyi dinlenen, aşırı alkol, uyuşturucu ve sigara kullanmaktan kaçınan, dengeli beslenen; taze sebze ve meyve, tahıl tüketen) bir kişi bile enfeksiyona maruz kaldığı zaman hasta olma olasılığı artar. Bedensel sağlığa dikkat etmek kadar riskli davranışlardan kaçınmak ve korunmalı ya da güvenli cinsel ilişki, riski en aza indirebilir.
NE YAPILMALI?
CYBE'ler kendiliğinden iyileşmez. Eğer CYBE'lerden birine yakalanıldığı düşünülüyorsa hemen muayene ve tedavi olmak gerekir. Doktorun önerileri tam olarak yerine getirilmeli, ilaçların tümü kullanılmalıdır.
Bir doktora danışmadan kendiliğinden ilaç kullanılmaya başlanmamalıdır.
Cinsel ilişkide bulunulmuş olan kimselere de hastalık açıklanmalı ve onların da tedavi olmalarını sağlamak gerekir. Eğer tedavi olmazlarsa enfeksiyonu başkalarına bulaştırabilirler. Tedavi tamamlanıncaya kadar cinsel ilişkide bulunmamak gerekir.
Belirti olmasa da hastalık etkeni taşınıyor olunabilir.
UNUTULMAMASI GEREKENLER!
Tam güvence için cinsel ilişkiyi ertelemek,
Eşe sadık kalmak,
Her ilişkide kondom kullanmak,
Cinsel ilişki dışındaki bulaşma yollarından da kaçınmak.