Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
02:10, 2 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Salı, 09 Aralık 2025 - 02:13
Arama
MaviKaranlık Forum
Sealand (550 m2'lik Ülke) ve Sealand Tarihi
-
Tek Mesaj #1
virtuecat
Ziyaretçi
14 Ocak 2007
Mesaj
#1
Ziyaretçi
Sealand
Dili :
İngilizce
Kuruluş tarihi :
2 Eylül 1967
Yüzölçümü :
550 m2
Sealand
hukuki statüsü tartışmalı olan platform-ada.
1967’de İngiliz ordusunun eski binbaşısı Roy Bates ve ailesi tarafından işgal edildi. Uluslararası karasularda bulunduğu için adanın devlet statüsüne çıkarılabileceğini ilan eden Bates kendine “prens” unvanı da verdi. Ertesi yıl Kraliyet Donanması Roy’u adadan atmaya çalıştı, ancak platformdan açılan uyarı ateşine maruz kalan askerlerin girişimi başarılı olmadı. Daha sonra da bir İngiliz savcı platformun İngiliz karasularının 3 mil açığında olması dolayısıyla Roy Bates’i haklı bile buldu.1974’te ise Roy Bates işi bir anayasa çıkarmaya kadar vardırdı ve ardından “egemenlik simgesi olarak”, bir bayrak, milli marş ve Amerikan Doları ile eşdeğer bir para birimi olan Sealand Dolarını kabul etti. Ayrıca KKTC ile bir milli maç yapmış ve KKTC 6-1 maçı kazanmıştır.Ardından ocak 2007 de 10 000 000 sterline satılığa çıkartılmıştır.
Ülkesini Kiribati kapmış
Amerikalı Gregory Green, 1994 yılında Pasifik Okyanusu'nda bir mercan adacığı üzerine 'New Free State of Caroline'ı (Yeni Bağımsız Caroline Devleti) kurmuş. Ancak beş yıl sonra ülkesinin velayetini kendisi de 1979 yılında kurulan Kiribati ele geçirmiş. Green şimdi ülkesini yeniden kurmak için Hint Okyanusu'ndaki küçük adalardan uygun bir yer bakıyor.
Green gibi birkaç hevesli ülke kurucu, geçen ay New School Üniversitesi tarafından düzenlenen bir sempozyumda bir araya geldi. Burada söz alan Elgaland-Vargaland büyükelçisi Mark Ohe, dünyadaki bütün dijital alanların kendilerine ait olduğunu, ayrıca diğer ülkeler arasındaki sahipsiz tüm bölgeler ve var olan bütün ülkelerin deniz sınırlarının dışında kalan sularda hakları olduğunu iddia etti.
'Sınırlar ülkesi' olarak tanımlanan ülkenin 1000 kadar vatandaşı bulunuyor. Tabii bu vatandaşların çoğu 'yurtdışında' yaşıyor. Çoğu İsveç ve ABD'nin New York kentinden. Elgaland-Vargaland'ın bir bayrağı, parası, posta pulları, İsveç ulusal marşına dayalı bir marşları var. Ama çoğu yeni kurulan ülke gibi Elgaland-Vargaland da vatandaşlarının kafasında yaşıyor.
Bu anlamda gerçekliğini en iyi ispatlamış yeni ülke 'Sealand'. Britanyalı Roy Bates tarafından 1967 yılında Britanya açıklarında 2. Dünya Savaşı'ndan kalma terk edilmiş bir top platformuna kurulu ülkenin başına geçen Bates, kendisine de Sealand Prensi Roy unvanını vermiş. Bates ülkesinin egemenliğini, yakınlardan geçen Kraliyet Donanması botlarına uyarı ateşi açarak test ediyor. Bir kez mahkemeye çıkarılsa da, bulunduğu bölge Britanya sınırlarında olmadığı için dava düşmüş.
Bu olayın ardından Britanyalı üç işadamı bir iş önerisiyle Sealand'e gitmiş. Bates'in yokluğunda orada bulunan oğulları Prens Michael ve Regent'i, çıkan bir anlaşmazlık üzerine Sealand'in mutfağında 'hapse' mahkûm etmişler. Bunu öğrenen Bates hemen bir helikopterle ülkesine dönüp bir tüfekle yönetimi tekrar ele geçirmiş. İşadamlarından ikisini ülkeden sınırdışı etmiş. Kendisine Sealand pasaportu hediye etmiş olduğu üçüncü işadamını ise yargılayıp 'gemi hapishanesine' koymuş.
Kalkınma planı: Veri cenneti
Sealand küçük bir ülke olsa da ağırlığı büyük; pasaportu, kendisine ait parası var. Üstelik ciddi bir kalkınma planıyla ekonomik atağa da hazırlanıyor. Sealand, bir ABD'li bilgisayar girişimcisinin yardımıyla 'veri cenneti' haline gelmiş. Dünyanın dört bir yanından müşteriler 'daha az hoşgörülü' olan hükümetlerinin izin vermediği verilerini Sealand'de saklayabiliyor.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 02:13
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...