Arama


AriThmetiCs - avatarı
AriThmetiCs
Ziyaretçi
17 Ocak 2007       Mesaj #10
AriThmetiCs - avatarı
Ziyaretçi
Diyanet: Eşinize kızınca 'Boş ol' demeyin

Diyanet camilerde evlilik hutbesi okutacak. Erkeklere, kızgınlık anında eşinize “boş ol” demeyin çağrısı yapacak.

16.01.2007 13:46

Diyanet İşleri Başkanlığı, önümüzdeki günlerde camilerden okutacağı “Evlilik ve Aile” hutbesinde, İslam’ın boşanma konusunda erkeğe sınırsız yetki tanınmadığını belirtirtecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı hutbede, İslam’ın evliliğe çok önem verdiğini, nikahlanarak evlenmeyi, aile hayatına dikkat etmeyi, zina ve benzeri hatalara düşmemek için alınması gereken tedbirleri özellikle vurguladığını kaydedecek.

“Aile, kişinin hem huzur bulduğu bir ortam, hem neslin devamı için bir vesile hem de kişiyi dinen günah sayılan çeşitli kötülüklerden alıkoyan bir vasıtadır. İslam dini manevi huzur ve sükun, cinsel ihtiyaçların karşılanması ve neslin devamı gibi evlilik kurumunun en önemli üç yönünü dikkate almış, bu birlikteliğin meşru ölçülerde nasıl gerçekleştirileceğine dair bilgiler vermiştir” denilecek hutbede gayr-i meşru ve nikahsız beraberliklerin çirkin görülüp yasaklandığı, evliliğin teşvik edildiği kaydedilecek.

EVLİLİK HAYATINDAKİ HELAL VE HARAMLARI ÖĞRENİN

Hutbede, İslam’ın evlilik hakkında bazı sınırlamalar getirdiği örneğin, kan, süt ve sıhri hısımlık sebebiyle birbirleriyle evlenmesi haram olanların Kuran’da ayrıntılı olarak sayıldığı kaydedilerek, bunun yanında müslüman bir kadının müslüman bir erkekle evlenmesinin hükme bağlandığı dile getirilecek. Evlilik hayatındaki helal ve haramların bilinmesi için önceden aile hayatına ilişkin konuların iyice öğrenilmesi gerektiğine değinilen hutbede, evliliği eşlerin birbirine verdiği sağlam bir teminat olarak niteleyen İslam’ın erkeğe hanımıyla iyi geçinmesini emrettiği belirtilecek. Hutbede, bunun yanında Hz. Peygamberin kadının da kocasına karşı saygılı olmasını öğütlediği dile getirilecek.

"BOŞANMA EN SON BAŞVURULACAK ÇÖZÜM ŞEKLİDİR“

Hutbede, "Dinimizde evlilik sırasında erkek kadına mehir adıyla belirli bir para veya mal öder ya da ödemeyi taahhüt eder. Mehir, evlenilen kadının kendisine verilir ve kadın bunda dilediği gibi tasarrufta bulunur. Mehrin amacı kadına iktisadi bir güç kazandırma ve boşanmanın suistimal edilmesini önlemektir. Özellikle boşanmalara sıkça başvurulan dönem ve bölgelerde mehrin sebepsiz boşanmalara engel olduğu bir gerçektir” denilerek, Allah’ın en sevmediği helal olan boşanmanın birbirleriyle geçinemeyen eşlerin en son başvuracakları bir çözüm şekli olduğu ifade edilecek.

“HANIMINIZLA İYİ GEÇİNİN”

Hutbe şöyle devam edecek:
“Bunun müslüman bir toplumda sebepsiz ve anlamsız bir şekilde artması kaygı verici bir gerçektir. Evliliği eşlerin birbirine verdiği sağlam bir teminat olarak niteleyen dinimiz erkeğe hanımıyla iyi geçinmesini emretmiştir. Kızgınlık anlarında bilgisizce söylenen ‘boş ol’ gibi açık veya boşanma anlamına gelen kinayeli sözlerle birçok aile parçalanma durumuna gelmektedir. Dinimiz erkeğe kadın üzerinde baskıya izin vermediği gibi boşanma konusunda da erkeğe sınırsız bir yetki tanımamıştır. Bu sorunu azaltmak için dinimizin hükümlerini iyice öğrenerek evlenmeli, evlendikten sonra da anlayışlı olmalıdır.

Toplumumuzda meşru olmayan birliktelikler, gizli evlilikler, hak ve sorumluluklar iyice bilinmeden yapılan evlilikler yüzünden bir çok genç erkeğimiz ve kızımız aileleriyle beraber mağdur olmaktadır. Özellikle resmi nikah yapılmadan evliliğe başlamak bu mağduriyetlerin önde gelen sebeplerindendir. Bu itibarla kurulacak evlilikler başta resmi yolla yapılmalıdır. Müslüman milletimize çeşitli yollarla dayatılmaya çalışılan İslami olmayan birliktelikler ve aile modellerine karşı topyekün bilinçli olalım. Kendimizi, evlenecek olan çocuğumuz, akrabamız, arkadaşımız ve komşumuzu bu konularda bilinçlendirelim. Dağılmış aileler, sokaklarda kalmış çocuklar, aldatılan ve mağdur olan kadınlar ve gençlerimizin sayısının artmaması için hepimiz, üzerimize düşen görevleri yerine getirelim.“

>>ANKA