Arama

Türkiye ve Avrupa Birliği - Tek Mesaj #23

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2005       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi


Avrupa Komisyonu üyelerinin özel kalem müdürleri, Güneydoğu’daki olayların nedeninin terör örgütü PKK olarak gösterilmesini kararlaştırdı.

Avrupa Komisyonu üyelerinin özel kalem müdürleri, resmen 9 Kasım’da yayınlanacak Türkiye’nin ilerleme raporuyla katılım ortaklığı belgesini ele aldılar. Toplantıda, ilerleme raporunda Güneydoğu’daki olayların nedeninin terör örgütü PKK olarak gösterilmesi kararlaştırıldı.

Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin ilerleme raporunda yer alması amacıyla gönderdiği ek raporu dikkate almayı kararlaştırdı. Şemdinli’de meydana gelen son patlama olaylarının ardından Avrupa Komisyonu ilerleme raporunda Güneydoğu’da yaşanan gerginliklerin nedenini bölücü terör örgütü PKK olarak gösterecek ve bu çerçevede AB’nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK’yı kınayacak.

ALEVİLİK DERS KİTAPLARINDA
Bununla birlikte Alevilik ile ilgili olarak bilgilerin 2005-2006 yılının ders kitaplarında yer almasına ilişkin çalışmalara da yer verilecek. Ankara’nın Ermeni Ortodoks Kilisesi’ne resmi statü verilmesine yönelik olarak yapılan yasa çalışmaları da ilerlme raporlarında yerini bulacak. Malatya’daki Çocuk Yurdu’nda yaşanan şiddet olayları da raporun olumsuz gelişmeler hanesine eklenecek.

KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİ
Bu arada, Katılım Ortaklığı Belgesi de özel kalem müdürleri tarafından ele alınan bir başka belge oldu. Patrikhane, Heybeliada Ruhban Okulu, İstanbul, Bozcaada ve Gökçeada’daki Rumların hakları ile ilgili olarak Türkiye’nin köklü politika değişikliğinde bulunması gerektiğine ilişkin ifadeler ise prensipte kabul edildi. Ancak Rum kesiminin kısa vadede, Ankara’nın Rum kesimini tanıması gerektiğine ilişkin ifadelere bir kez daha yer verilmedi. Özel kalem müdürleri, pazartesi günü bir kez daha bir araya gelecekler.

SCHRÖDER’DEN DEĞERLENDİRME


Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilgili kararının vaat edildiği için değil, bir kazanç olduğu için alındığını söyledi.

Almanya Başbakanı Schröder, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda alınan kararla ilgili olarak, “Türkiye gibi radikal dinci olmayan müslüman bir ülkenin değerlerinin, Avrupa’nın aydınlanma değerleriyle bağdaştırılması büyük kazanç olacaktır” yorumunda bulundu. Buna karşı olanların Türkiye’nin jeostratejik önemini düşünmeleri gerektiğine işaret eden Schröder, “Aldığımız karara karşı olanlar jeostrateji meselesini ve bu kazancı kaybetmeleri durumunda çocuklarına ne söyleyeceklerini düşünmeliler” dedi.