Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Ocak 2007       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İlaç üreticisi Pfizer sigara tiryakiliğine son vermeye yarayan Chantix isimli ilacı ABD’de piyasaya sürdü. Üç ay önce Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandıktan sonra Salı gününden itibaren eczanelerde günlük dozu 3,20 dolardan satılan ilaçla tiryakilikten kurtulma tedavisi ortalama 12 hafta sürüyor ve hastalara yaklaşık 269 dolara maloluyor.

Chantix’in etkin maddesi varenicline, nikotinin beyindeki haz merkezlerini harekete geçirmesine mani olarak sigarayı bırakmayı kolaylaştırıyor. En sık rastlanan yan etkisi mide bulantısı olan Chantix’le yapılan klinik deneylerde, ilacı kullanan tiryakilerin yüzde 44’ü 12 hafta sonunda sigara içme alışkanlığından kurtulmayı başardı. ABD’de sigara tiryakisi olan 45 milyon yetişkinin yüzde 70’i sigarayı bırakmak istediğini söylüyor.

ABD’de yapılan bir araştırma, üreticilerin nikotin miktarını arttırarak sigarayı daha çok bağımlılık yapar hale getirdiğini ortaya koydu.
İSTANBUL - Harvard Üniversitesinde yapılan çalışmaya göre 1998-2005 arasında tüm sigara markalarındaki nikotin miktarı yüzde 11 arttı. Bilimadamlarına göre bu şekilde sigara, bir tür tütün salgını yaratmak için tasarlanmış araçlara dönüştürüldü.
Dünya çapında her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan sigaranın son yıllarda daha da bağımlılık yapan bir hale getirildiği ortaya çıktı.
Amerikan Harvard Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, tüm sigara üreticileri sigaranın içindeki nikotin miktarını arttırdı. ABD’deki yasalara göre her yıl sigaralardaki nikotin miktarını bildirmek zorunda olan üreticilerin verilerine göre 1998-2005 döneminde nikotin oranı yüzde 11 çoğaltıldı.
Üreticiler ayrıca, sigaraları her birinden daha çok sayıda nefes alınmasını sağlayacak şekilde yeniden düzenledi.
Bilimadamları sigaranın son yıllarda bir tür tütün salgını yaratmak için tasarlanmış araçlara dönüştürüldüğünü belirtirken, bu şekilde tiryakilerin sigarayı bırakmasının daha da zorlaştırıldığını kaydetti.
Sigara üreticileriyse bu araştırmayla ilgili hiçbir yorumda bulunmadı.
Sigara nedeniyle sadece ABD’de her yıl 440 bin kişi hayatını kaybediyor.
Araştırmaya göre, nikotin arttırımı mentollü, light, ultralight gibi sigara modelleri ve tüm sigara markaları için geçerli.
Son düzenleyen Safi; 3 Aralık 2016 20:38