Arama

Obezite - Tek Mesaj #5

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ocak 2007       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
6 ayda 30 kilo vermek istiyorsanız, "balon" taktırın
BURSA (İHA) - Sağlığını riske sokacak kadar şişmanlamış kişilerin zayıflatılmasında kullanılan endoskopik yöntemi mide balonu, 6 ayda 15 ila 30 kilo verme imkanı sağlıyor.


10-15 dakika süren kısa işlemle hastaların 15-30 kilo vermesinin sağlandığını, cerrahi işleme gerek kalmadan ve hasta hastanede yatmadan, 2-3 saat içinde evine gidebildiğini anlatan Acıbadem Sağlık Grubu Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Saruç, mide balonunu uzun yıllardır tüm dünyanın kullandığını belirterek, "Mide balonu, midenin hacmini azaltmak için mide içine yerleştirilen bir balondur. Mide balonu eskiden hava kullanılarak şişirilirken, artık sıvı (su) kullanılarak şişirilmektedir. Midede dolgunluk yaparak hem acıkmayı geciktirmekte, kişinin kendini tok hissetmesini sağlamakta hem de çok miktarda yemek yenildiğinde rahatsızlığa neden olarak yemek yemenin keyif verici etkisini kısmen ortadan kaldırmaktadır" dedi.


Midede en fazla 6 ay bırakılan şişirilmiş balon, ülser, ciddi yemek borusu tahrişi, iltihabı, büyük mide fıtığı, doğuştan gelen mide veya yemek borusu yapısal bozukluğu, geçirilmiş mide ameliyatı olanlara uygulanmıyor. 6 aylık süre içinde hastanın vücut ağırlığı, diyeti ve sağlık durumu doktor tarafından mutlaka yakından kontrol ediliyor.
Dr. Saruç, Tıbbi Direktör ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı'nın başkanlığında, hormon hastalıkları uzmanı, diyetisyen, psikiyatri, gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanından oluşan kurul tarafından hastanın uygunluğuna karar verildikten sonra mide balonu takıldığını kaydederek, "İşlem kesinlikle bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmelidir. Yani şişmanlık nedeniyle sağlığı risk altında olan, şeker ve kalp hastalığı, yüksek tansiyonu, karaciğer yağlanması olan, hareket edememe, kas ve kemik hastalıkları gelişmesi,solunum güçlüğü bulunması, ailesinde kalp hastalığı bulunması, uyku apnesi gibi şişmanlığa bağlı hastalıkları olan, vücut kitle indeksi 35 kg/m2'nin üzerindeki kişilere uygulanır. Özellikle, mideye kelepçe takılması gibi şişmanlığı tedavi edici cerrahi işlemler öncesi, hastanın kilo vererek geçireceği ameliyatın risklerini azaltmak için de kullanılır. Sağlık açısından, risk haline gelmiş bir durumun düzeltilmesinde kullanılan ciddi bir tedavi yöntemidir" diye konuştu.

GÜZELLEŞMEK İÇİN YAPILMAMALI
Balon yerleştirme işlemi öncesi mutlaka hastalara olası riskler de dahil bütün bilgilerin verilmesini gerektiğini söyleyen Dr. Murat Saruç, "İşlemin sadece güzelleşmek, biraz kilo verme isteğiyle yapılmaması, amacın anlaşılmış olması çok önemlidir. Balon yerleştirilmesi işlemi öncesi mutlaka hastaların bu işlemin hangi amaçla yapıldığına, nasıl yapılacağına, ne kadar kilo verilmesinin hedeflendiğine, olası risklerine ait bilgi alması sağlanır. Gerekirse bu bilgilendirme görüşmeleri birkaç kez tekrarlanarak hastanın yeterli bilgiye ulaştığından emin olunur. Bilgilendirici broşürler ve diğer yazılı materyalle desteklenir. Midede ülser, ciddi yemek borusu tahrişi veya iltihabı, büyük mide fıtığı, doğuştan gelen mide veya yemek borusu yapısal ve şekil bozukluğu, geçirilmiş mide ameliyatı, gebeliği, aspirin ve antikoagülan kullanımı bulunanlara takılamaz. Özellikle sağlık için gerekli olmadığında kullanılmamalı, kozmetik amaçlarla kişilere uygulanmamalıdır. Özellikle mide ameliyatı geçirmiş kişilere uygulanması ciddi problemlere neden olabilir" şeklinde konuştu.

10-15 DAKİKA SÜRÜYOR
Balon uygulanması, midenin incelenmesinde kullanılan gastroskopi işlemi ile birlikte yapılıyor. İşlem öncesi hastaya yapılacak ilaçların uygulanabilmesi için önce serum takılıyor. Teknik olarak oldukça kolay bir işlem olduğunu söyleyen Dr. Murat Saruç, "Bu bir ameliyat değildir. Yaklaşık 10-15 dakika sürüyor. Tüm hastaların işlemden 12 saat önce aç kalmaları gerekiyor. İşlem sırasında hastanın rahat olmasını sağlamak amacıyla rahatlatıp uyku veren bir ilaç ile uyutulur. Balon uygulamasından önce gastroskopi yapılarak, yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağı değerlendirilir. Balonun yerleştirilmesine engel bir mide hastalığı yok ise balon jelle kayganlaştırılarak, yumuşakça yemek borusundan mideye doğru itilir, balon mideye geçince endoskopi ile kontrol edilir ve balonun midede olduğundan emin olunur. Balon su içerisine, metilen mavisi konarak (Eğer kaçak olursa mavi rengi ile görünmesi için) 400-700 ml ile şişirilir. Hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur, işlem sonrasında 2-3 saatlik gözetim ve damardan serum uygulaması sonrası hasta taburcu edilebilir" dedi.

BALON MİDEDE 6 AY KALIYOR
Mide balonu midede en fazla 6 ay kalabiliyor. Bu süreden sonra balonun çıkartılması gerekiyor. Çıkartılma işleminin de endoskopik olarak gerçekleştirildiğini anlatan Dr. Saruç, "Hasta 2 saat sonra günlük yaşamına dönebilir. Eğer mide balonunun 180 günden fazla kalması isteniyorsa mutlaka değiştirilerek yenisi mide içerisine yerleştirilmelidir. Bu uygulamayı düşünenlerin, 6 aylık süre içerisinde yeme alışkanlıklarını değiştirmeyi hedeflemeleri gerekmektedir. Eğer 6 aydan fazla kalırsa patlaması, çıkartılmasının zorlaşması veya olanaksız hale gelmesi gibi birçok istenmeyen etkiyle karşı karşıya gelinebilir" diye konuştu.

6 AYDA 15-30 KİLO ZAYIFLANIYOR
Mide balonunun kaldığı süre içinde hastanın vücut ağırlığının, diyet ve sağlık durumunun yakından kontrol edilmesi gerekiyor. Balon midede bulunduğu sürece hasta tokluk hissediyor. Ayrıca balonun midede geniş bir yer kapladığı için yiyeceklere daha az yer kalacağını kaydeden Dr. Saruç, bu nedenle hastaların daha az miktarda küçük öğünler yiyerek kilo kaybedeceklerini ifade etti.


Dr. Saruç, ortalama 6 ayda 15-30 kilo zayıflanabildiğini belirterek, "Uygulama sonrası hastalarda kalori kısıtlaması önerilmektedir (bin 200 KCal). Uygulamaya bağlı olarak fazla gıda alımı gerçekleşemeyeceğinden bu kısıtlama çok daha rahat yapılmaktadır. Hedeflenen kilo şu anki vücut ağırlıoangi amaçla yapıldığğı ile ideal kilosu arasındaki farkın yarısıdır, yani fazla kilonun yüzde 50'sidir. Örneklemek gerekirse; şu anda 110 kilo olan ve ideal ağırlığı 64 kilo olan bir kişinin fazlalığı 46 kilodur. Balonla 6 ay sonunda hedeflenen kilo kaybı ise bu fazla kilonun (46 kilo) yarısı, yani 23 kilodur. Hastanın hedeflenen kilosu balon sonrası 87 olacaktır" dedi.