Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #519

MaKaLeLe - avatarı
MaKaLeLe
Ziyaretçi
27 Ocak 2007       Mesaj #519
MaKaLeLe - avatarı
Ziyaretçi
HERŞEY SENİN ELİNDE..

Hayatını sen yönlendir; pişman olmazsın' Sinan Çetin'in yedi yılda tamamladığı 'Romantik', cuma günü gösterilmeye başlanan fragmanlarla seyirciyle buluştu.

Mart ayında gösterime girecek olan Sinan Çetin'in üzerinde çok uğraş verdiği filmi 'Romantik'in Okan Bayülgen'den Teoman'a uzanan ağır topları arasında dikkat çeken bir isim var; 2003 yılında film çekiminden sonra 62 yaşında hayata veda eden David Hemmings. 'Romantik'in setinde Hemmings ile yapılan son röportajı yayınlıyoruz

Sinan Çetin'in yedi yılda tamamladığı 'Romantik', bu cuma günü (26 Ocak) Türkiye çapındaki sinemalarda gösterilmeye başlanan fragmanlarla seyirciyle buluştu. Bu 'ön sevişmeden' sonra 2 Mart'ta vizyona girecek olan 'Romantik'in yılan hikayesine dönen çekim öyküsü aslında Çetin'in sinemaya bakış açısını da özetliyor: 'Filmler eskimez, mükemmeli bulana kadar üzerinde çalışırım '

Romantik'in senaryosu defalarca değişmiş. Bu yedi yıl içinde yeni çekimler yapılarak filme yeni sahneler eklenmiş. Teoman, Okan Bayülgen, Yasemin Kozanoğlu, Semih Sergen gibi sinema, tiyatro, televizyon dünyasının ünlü isimlerini bir araya getiren 'Romantik'in bir de dünya çapında sürprizi var: David Hemmings Michelango Antonioni'nin 1966 yapımı efsanevi filmi 'Blow-Up'ın başrol oyuncusu olan Hemmings'in aynı zamanda son filmi 'Romantik'.

Ne gariptir ki bu söyleşi de, 2003 yılında kalp krizinden hayatını kaybeden David Hemmings'in 'Romantik' filminin setinde yapılmış olan son röportajı.

1941 yılında doğan İngiliz oyuncu David Hemmings, henüz 13 yaşındayken televizyon dizileriyle kariyerine başladı. İlk büyük çıkışını 1966 yılında Michelangelo Antonioni'nin 'Blow-Up' filmiyle yaptı. Dünya sinema tarihine geçen bu filmden sonra Hemmings, Jean Luc Goddard'ın 'Barbarella' filminde Jane Fonda ile başrollerden birini paylaştı. Yaşamı boyunca 200'e yakın televizyon dizisi ve sinema filminde oynayan aktör, ünlü yönetmenlerin sıra dışı filmlerinde de rol aldı. Örneğin, Tony Scott'un yönettiği 'Spy Game' filminde Robert Redford ve Brad Pitt'le, Martin Scorsese'nin 'Gangs of New York' filminde Leonardo DiCaprio, Daniel Day Lewis ve Cameron Diaz ile Ridley Scott'un 'Gladyatör'ünde Russel Crowe ile birlikte oynadı. 'Romantik', 2003 yılında hayata gözlerini yuman Hemmgins'in son filmi

Sizce başarıya ulaşmanın formülü nedir? Kendinizi başarılı buluyor musunuz?

Tek bir gün için bile başarıya ulaşmak için bir ömür boyu çalışmak gerekir. 'Blow-Up' 47., 'Charge The Light' 52., 'Spy Game' kim bilir kaçıncı filmim. Ve büyük bir gururla söylüyorum ki 'Romantik' benim 174. filmim.

SİNAN ÇETİN İNANILMAZ BİR YÖNETMEN!

'Romantik'te nasıl bir karakteri canlandırıyordunuz?

Kendisini saklamış bir karakter. Sessizliği seçmiş ve zaten konuşma yetisi de yok. Onun perspektifinden hikayenin inanılmaz bağlantıları anlatılıyor. Oynadığım karakter geçmişinde yaşadığı olaylar nedeniyle çok rahatsız edilmiş, içine kapanmayı seçmiş bir tip. Böyle bir yönetmenle bu rolü oynarken çok heyecanlandım. Sinan Çetin inanılmaz bir yönetmen. Kesinlikle kendine has güzel bir çalışma oldu.

Gerçek hayattaki oğlunuz filmde yine oğlunuzu oynadı değil mi?

Evet. Bunu sürekli yapıyor! Beni sürekli takip ediyor (gülüyor). Nolan, 'Romantik'te benim gençliğimi oynuyor.

Hiçbir komedide rol aldınız mı?

Evet. Bazı komedi filmlerinde oynadım. O kadar çok film çekmişim ki oynamasam aslında komik olurdu. Ama genelde filmlerde ölürüm. Aslında komedi oynamak ölmekten çok daha zordur.

Sizi dünya çapında üne kavuşturan 'Blow-Up' filminde manken Verushka'nın fotoğraflarını çektiğiniz sahne, dünya sinema tarihinin en erotik sahnelerinden biri kabul edilir. 'Blow-Up'ın böylesine kült bir film olmasını neye bağlıyorsunuz.

Yönetmen Antonioni'nin olağanüstü hayal gücüne tabii ki Gerçeğin böylesine sorgulandığı bir başka film pek ender çekilmiştir. Bugün bile baktığınız zaman bu filmin 1960'larda çekildiğine inanmak mümkün değil. Birkaç yıl sonra dünyayı sarsacak 68 hareketinin öncüsü de sayılabilir bu film.

Sinema kariyerinizde oyunculuğun yanı sıra yönetmen ve yapımcı olarak da pek çok yapıtınız var. Yönetmenliği mi, oyunculuğu mu tercih edersiniz?

Değişir. Yönetmen olduğunda 'neden monitörün başında bekliyorum' dersin. Oyuncu olduğunda ise 'neden kameranın önünde oturuyorum da yönetmiyorum' dersin.

Bir aktörün yönetmenliği, sürekli empati yaptığı için zor olsa gerek...

Aslında katılmıyorum. Ben çalışılması en kolay insanlardan biriyimdir. Bir yönetmene fikir süren oyuncuların ne kadar rahatsız edici olduklarını bilirim. Fakat bana gelip 'bunu da denesek mi?' dediklerinde 'Tamam. Bir deneriz diyorum.'

EĞLENCELİ İNSANI SEVERİM

Arkadaşlarınızı eğlendirmeyi ve küçük illüzyon oyunlarını seviyorsunuz. İllüzyona nereden merak sardınız?

Eğlenmeyi ve eğlendirmeyi çok sevdiğim için. 50 yıldır bu sektörde bir sürü inanılmaz insanla tanıştım. Geçirdiğim her anı seviyorum. Hiçbir film setinde olmaktan pişman olmadım. Her filmimde geçirdiğim her dakikaya aşık oldum diyebilirim rahatlıkla

Dünyanın en ünlü oyuncularıyla birlikte kamera karşısına geçtiniz. Birlikte çalıştığınız sanatçılarla sorunlar yaşadığınız oldu mu?

Umarım onlara sorduğunuzda size, 'David'le tanışmak eğlenceli bir deneyimdi' diyeceklerdir. Hayatım boyunca kimseye kaba davranmadım.

En sevdiğiniz aktris kimdir?

Hepsini seviyorum fakat aralarında en komiği Jane Fonda'dır. Kesinlikle eğlenceli ve neşeli bir karakter. Ciddi insanları çok sevmiyorum.

Sizce hayat nedir?

Buna minik bir öykü ile yanıt vereyim: Benim bir guru olduğumu ve yüksek bir dağın doruğunda oturduğumu düşünün. Siz de o dağa tırmanıyorsunuz. Benim bulunduğum noktaya ulaştığınızda guruya hayatın anlamını soruyor ve şu cevabı alıyorsunuz: 'Benim neden burada 20 senedir oturduğumu zannediyorsun? Bunu ben de bilmiyorum.' Hayat, ne yöne gitmeniz konusunda bir fikriniz yokken bir yön seçmektir. Hayat seçtiğiniz yöndür. Kendimizi düzene sokmaya çalıştıkça hayatın eğlencesinden uzaklaşıyoruz. İstediğin zaman sigara, istediğin zaman içki iç Arabana atlayıp bas gaza, dünyanın istediğin köşesi senin olsun Kısaca yaşamı sen yönlendir. Ben bütün hayatım boyunca bunu uyguladım ve yaşadığım hiçbir andan pişmanlık duymadım.