Arama


sehrazat2415 - avatarı
sehrazat2415
Ziyaretçi
29 Ocak 2007       Mesaj #7
sehrazat2415 - avatarı
Ziyaretçi
Özgeçmiş hazırlamaya başlarken...

Cv (özgeçmiş) hazırlama; şirketlere iş başvurularında sizleri birinci dereceden temsil etmesinden dolayı büyük önem arz etmektedir.Özgeçmiş hazırlamaya başlamadan önce hedefinizi belirlemeli ve bu hedefe yönelik olarak özgeçmişinizi hazırlıyor olmalısınız.
Özgeçmişinizi genel olarak bilgi, beceri ve başarılarınızı yansıtmak üzere hazırlayabilirsiniz. Ancak spesifik olarak bir pozisyona başvuruda bulunuyorsanız, özgeçmişiniz o işin gerekliliklerine göre hazırlanmış olmalıdır. Söz konusu iş için gerekli bilgi, beceri ve kişilik özellikleri incelenerek hazırlanmış özgeçmiş daha başarılı sonuç verecek ve o işe sizin diğer kişilere göre daha uygun olabileceğinizi gösterebilecektir.
Profesyonel iş hayatında sizin, arzuladığınız iş teklifini almanızı ve mülakat aşamasına ulaşmanızı sağlayacak olan en etkili araç, kurallara uygun olarak tasarlanmış şahsi hedeflerinizi, kabiliyetinizi içeren özgeçmişinizdir. Bir çok kişi özgeçmişin iş başvurusunda formalite gereği hazırlanması gereken bir belge olduğunu düşünerek oldukça büyük bir yanılgıya düşerler. Aksine, özgeçmişiniz sizi hiç tanımayan yöneticiye kendinizi tanıtacak bir satış belgesidir ve kesinlikle çok önemlidir. Diğer adaylar arasında ön plana çıkmanız için özgeçmişinizin çok etkileyici ve dinamik olması gerekir. İyi bir özgeçmiş:

  • İşverenin dikkatini çekmeli,
  • Hakkınızda iyi bir izlenim yaratmalı,
  • Başvurduğunuz işle ilgili niteliklerinizi ön plana çıkarabilmelidir

.
Özgeçmiş yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar:


  • Cümleleri ve paragrafları kısa tutun. (10 satırdan daha fazla bilgiye yer vermeyin)
  • Ön plana çıkmasını arzu ettiğiniz paragraflar için belirleyici yönlendirici işaretler kullanın. (Büyük puntolu noktalar vs)
  • Başarılarınızı tam anlamı ile desteklemek için sayısal değerler kullanın. .
  • Başvurulan işle doğrudan ilişkili olmadığı sürece hobilerinize, gönüllü çalışmalarınıza yer vermeyin.
  • Desteksiz olarak kendinizi övücü cümlelerden uzak durun. "Çok başarılı ve zeki bir araştırmacıyım" yerine " İki büyük araştırma projesini tamamladım" tipi anlatım tarzını tercih edin.
  • Özgeçmişinizi edilgen bir ifade oluşturan (Ahmet Yanılgan İstanbul'da doğmuş ve üç satış geliştirme projesi gerçekleştirmiştir) yaklaşımlardan uzaklaşın.

Yeni mezunlar için özgeçmiş formatı


  • Üniversite hayatınızda yaptığınız işler (part-time iş tecrübelerinizi ve stajları da ilave edebilirsiniz) konunuzla ilgili edindiğiniz veya sosyal tecrübelerinizi ön plana çıkarmalısınız.
  • Kendinize ne kadar güvendiğinizi ve eğitimini gördüğünüz konuya ne kadar hakim olduğunuzu belirtmekten kaçınmayın.
  • Kesinlikle imla hatası yapmamaya özen gösterin ve özgeçmişinizi göndermeden önce objektif bir göz tarafından değerlendirilmesini sağlayın.

Tek sayfa kuralı

Adayın bu konuda oldukça dikkatli davranması ve özgeçmişini A4 boyutunda (dosya kağıdı boyutu) bir sayfaya sığdırması gereklidir. Bilimsel olmayan bir anket çalışmasına göre özellikle personel veya insan kaynakları yöneticileri bir sayfadan fazla olarak ifade edilmiş olan özgeçmişlerin okunabilirlik veya dikkat çekme olasılıkların tek sayfa olarak düzenlenmiş özgeçmişlere göre yaklaşık % 20 veya üzeri şansının azaldığını belirtmişlerdir.
Hazırlanan cv' nin içeriği, gürünümü, sizi yansıtabiliyor olması geçerliliğinin bir göstergesidir.Cv ‘nin bir plan dahilinde bölüm bölüm hazırlanması bunu sağlayacaktır.
Hazırlanacak özgeçmişi bölümlere ayırdığımızda karşımıza şöyle bir profil çıkacaktır.

  • Kişisel Bilgiler: Kimlik Bilgisi
  • Eğitim Bilgileri: Eğitim Bilgisi, Kurs Bilgisi, Yabancı Dil Bilgisi, Bilgisayar Bilgisi
  • Kariyer Bilgileri: İş Tecrübeleri

Özet: Ne kadar sıklıkla durup, kariyer haritanıza ve koşullarına göz atarsanız sizin için o kadar faydalı olur. Eğer planlamaya yeni başladıysanız, her hafta, eğer daha rahat bir süreç içindeyseniz, ayda bir defa kariyer planınızı gözden geçirmeniz tavsiye edilir. Önemli olan planınızı gözden geçirmek için belirli bir aralık belirlemiş olmanızdır, böylece daha sistemli ve planlı ilerleyebilirsiniz.
Yararlanabileceğiniz internet adresleri:

www.insankaynaklari.com
www.yenibir.com
www.kariyer.net
www.netpano.com
www.maxtr.com/kariyer

İşyerinde kendinizi kanıtlamak için samimiyeti elden bırakmayın

Kendini sevdiren isi hemen kapiyor

Kimi calisan yagcilik yaparak kimisi de iltifatlara siginarak patronlarin sevgisini kazanabiliyor, hatta isinde yukselen bile var

Insanlar kendilerine benzeyenleri daha cok sevip daha kolay benimsedigi icin isverenlerin gozune girmek, onlardin kalbini calmaktan geciyor

Ise alimlarda yalnizca diplomanin, referanslarin ve yeteneklerin etkili olmadigi gunumuzde, is gorusmelerinde 'evet efendim' demek, iltifatlarda bulunmak ozgecmisin onune gecebiliyor. Isi kapma konusunda kendini sevdirmeyi basaran adaylar, yeteneklerinin reklamini yapanlardan daha sansli.

Ise alimlarda bircok etkenin rol oynadigini, kendimizi sevdirmenin cesitli yollarinin oldugunu biliyoruz: Iltifat etmek, ortak paydalar bulmak, ayni okuldan, sehirden oldugunu gundeme getirmek ya da ayni hobilere sahip oldugunu ortaya cikarmak! Ortak bir paydada bulustugumuzu hissettirmek, calisma hayatimizda da bir ortaklik olacagina isaret ediyor olabilir.

Bana benzeyen gelsin

Psikologlara gore, insanlar kendilerine benzeyenlere karsi daha cok sempati besliyor. Kendini sevdirmeye calismak, kendi fikrini yok saymaya, ustunun agziyla konusmaya ve davranmaya kadar varabiliyor. Kendini sevdirmeyi abartanlarin sonu 'yagcilik' yapmaya varabiliyor ve herkese zarar verebiliyor. Tabi bu durum, sirketlerin ilanlarda ozellikle vurguladiklari 'isinin uzmani, kararli, yaratici, fikrini kabul ettirme yetenegi olan, inisiyatif kullanabilen' kisilerle calismak istedikleri yolundaki niyetleriyle ciddi olarak celisiyor.

Is arayanlara iki strateji benimsemeleri onerilebilir: Yeteneklerinizi ve bilgi birikiminizi one cikarin, ama bunu yaparken sempatik ve sevimli olmayi ihmal etmeyin. Gorusmeye gittiginiz sirket ve goruseceginiz kisiyle ilgili onceden bilgi edinmeyi sakin unutmayin. Ortak konular bulmak ve sohbeti, olculu olmak kaydiyla, buralara yonlendirmek size puan kazandirir, sakin unutmayin.

Baskasi olma, kendin ol

ABD'de yapilan arastirmanin sonuclari is gorusmelerinde yeteneklerini ortaya koymaya calisan kisilerin degil 'yagcilarin' daha basarili oldugunu gosteriyor. Peki Turkiye'de durum nasil?

Uzmanlar insanlarin kendilerine benzeyen ve ortak noktalari bulunan kisilere karsi taraf tuttugunun bir gercek oldugunu dusunuyor. Ancak olcusuz 'yagciligin', is gorusmelerinde olumsuz bir etkisi olduguna inaniliyor. Ozellikle hiyerarsik yapilarin daha yaygin oldugu Turkiye'de, yoneticilerin 'kendilerine benzeyenleri' ise almaya egilimli olduklarini belirtiyorlar. Ise alimlarda insan psikolojisi onemli rol oynuyor, ancak yagcilik da fayda saglamiyor. Ozellikle guclu egoya sahip kisilerin kendilerine benzeyenleri ise aldigi ve etrafindaki herkesi kendilerine benzetmeye calistigi da cikan sonuclar arasinda.

Uzmanlar mulakatlarda basarili olmak icin adaylarin oncelikle 'kendileri' olmalari gerektigini dusunuyor. Sahip olduklari yetenekleri en etkili bicimde on plana cikarmalari gerektigini soyluyorlar. Ancak ortak noktalara olculu bir bicimde deginilmesinin de yararli olduguna inaniyorlar.

Iltifat edebilmek bir yetenektir

Modern ise alim tekniklerini kullananlar yakinlik duyduklari kisileri degil mevcut adaylar arasindan en iyilerini secerler. Arastirmalara gore, test ve yapilandirilmis mulakatlarla ise alimlarda, gelisi guzel ise alimlardan 36 kat daha fazla isabet kaydediliyor.

Sahte ile gercegi arasinda en az fark yaratan sey iltifattir. Iyi bir iltifat yuksek dikkat ve dil becerisinin gostergesidir. Bu adaylar icin bir avantajdir. Olculu ve yerinde iltifat yapabilme mulakat sirasinda adayin heyecanini ve stresini yonetebildigini gosterir. Iltifat ederken en onemli sey usluptur. Cunku uslup yuzde 90 oraninda icerigi etkiler. Uslup onemli bir yetkinliktir. Cunku kisinin iliskilerini yonetebilme yeteneginin ve duygusal zekasinin gostergesidir. Bu da en onemli yonetici vasiflarindan biridir.

Sevimli degil, samimi olun

'Yagcilik' sayesinde ise girenlerin ise baslanan birinci gunde basarisiz olma ihtimalleri yuksektir. Son 10 yilda is dunyasinda yasanan krizlerden onemli dersler alindi. Artik 10 yil oncesine gore objektif degerlendirme araclarina daha fazla basvuruluyor.

Adaylarin 'samimi' bir sekilde guclu yonlerini ortaya koymalari, ayni zamanda gelistirmeleri gereken yonlerini de belirterek gelismeye istekli olduklarini gostermeleri gerekiyor. Boyle bir aday isverenin gozunde cok degerli olacaktir. Samimi olan bir adayin 'sevimli' gozukmeye calismasina gerek yoktur. Zaman icinde boyle kisiler zaten sevilir. Kisi ve kurum hakkinda edinilen bilgiler mulakat sirasinda dengeli bir bicimde kullanilmali, abartilmamalidir. Mulakatta adaylarin karsi tarafi da dinlemesi ve anlamli yorumlarda bulunmasi gerekiyor.

Mulakattan zaferle cikmanin yollari

Karsinizdaki kisiyi etkilemek icin rol yapmayin; kendiniz olun.
Guclu yonlerinizi ortaya koyun.
Zayif yonlerinizin de farkinda oldugunuzu ve bu yonleri gelistirmek istediginizi belirtin.
Mulakata sirket ve goruseceginiz kisiler hakkinda gerekli bilgileri edinerek gidin.
Gorusmenin yapilacagi mekanda karsinizdaki kisinin zevkini gosteren detaylara dikkat edin.
Gorustugunuz kisinin gorunusu degil zevkleri hakkinda olculu iltifatlarda bulunun.
Uslubunuza ozen gosterin.
Karsinizdaki kisiyle ortak noktalariniz varsa yeri geldikce deginin.


Son düzenleyen sehrazat2415; 29 Ocak 2007 08:15 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi