Arama

Serigraf - Tek Mesaj #2

Serigrafici - avatarı
Serigrafici
Ziyaretçi
10 Şubat 2007       Mesaj #2
Serigrafici - avatarı
Ziyaretçi
Öncelikle Herkese selamlar;
25 yıllık bir serigrafici olarak serigrafi ile araştırma yaparken sitenizdeki bu yazıyı okudum ve yazma ihtiyacı duydum.

Yazının tamamını okudum ve serigrafici yazmanız gereken yerlere serigraf yazmışsınız.
Serigraf/serigrafi baskı metodu olup, yapan kişininde serigrafici olması gerekirken hatalı yazılmış. Bu konuya meraklı olanların veya okuyanların yanlış anlamalarına sebep olacağından dolayı düzeltmek istedim.
Belirttiğiniz konularında dışında matbaanın baskı yapamadığı hemen her yerde serigrafi baskı tekniği devreye girer.
Manuel olarakta kalıp hazırlanıp seyyar olarak istenilen yerde baskı yapma imkani sağlar.

Bu konuda dileyenler www.serigrafici.com sitesini ziyaret ederek bana mailde atabilirler. Soruları olanları cevaplamaktan mutluluk duyarım.

Bir resmi, yazıyı veya motifi düz bir yüzeye sahip; kağıt, karton, cam, bez, ahşap, formika, plastik ve metal üzerine baskı yapma tekniğidir.
Matbaanın basamadığı materyallerin üzerine ipek (elek baskı) kullanılarak yapılan baskı yöntemidir.

Bilinen en eski baskı tekniği; 
SERİGRAFİ BASKI 
Serigrafi baskıya (elek baskı), ilk defa Fiji adasında rastlanır. Ada yerlileri önce muz yapraklarını delip, bitkisel boyalar
kullanarak, bezleri süslediler. Daha sonra da şablon tekniği ile 4-5 renkli baskılar yaptılar.
Serigrafi baskı Orta çağda, oyun kartları basımında, 16. asırda dini resimleri çoğaltmada ve el yazması kitapları süslemede, 17. asırda yaygın olarak duvar kağıdı basımında kullanıldı.

1700 sonlarında ise şablon tekniğinin mobilya ve badana edilmiş duvarlar üzerinde uygulandığı görülür. 1907 yılında Manchester (İngiltere) de Samuel Simon şablon tekniği ile doğal ipek dokumayı kullanarak patentini aldı. 1914'te Amerika'da John Pilswort çok renkli ipek baskıyı ilk defa gerçekleştirdi. Bu yöntem yaygın şekilde, sergi salonları ve dükkan tabelalarında uygulanmaya başlandı. Düz yüzeyler üzerine baskı yapılırken, belli bir boyuta bağlı kalınmaması, herhangi bir makinaya gerek duyulmaması, bir kalıptan binlerce baskı yapılabilmesi, serigrafi tekniğinin günümüze kadar gelişmesini sağlamıştır.

Bilmediklerim varsa da öğrenmek için hazırım.

Saygılarımla.
Mehmet Kaya

-Bilmediklerimi, bilmek isterim.-