Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
00:40, 5 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 13 Aralık 2025 - 00:45
Arama
MaviKaranlık Forum
Kadın Sağlığı
-
Tek Mesaj #288
Pollyanna
Ziyaretçi
15 Şubat 2007
Ziyaretçi
Taşıyıcı Annelik
Evli ve çocuk sahibi olamamış kadının gebelik mahsülünü taşıyacak bir rahminin olmadığı durumlarda evli çiftin erkeğinden alınan spermin kadından alınan yumurta hücresi ile dışarıda döllenmesiyle oluşan embriyonun, başka kadının rahmine yerleştirilmesiyle hamile kalan ,bebeği rahminde taşıyan ve doğuran kadına
taşıyıcı anne
adı verilir. Bu işi ücretle yapana
kiralık taşıyıcı anne
, ücret söz konusu olmadan yapan kadına ise
gönüllü taşıyıcı anne
denir.
Bebek sahibi olmak için taşıyıcı anne olgusunu düşündüren nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
1-
Kadının yumurtası vardır, fakat gebelik için tıbbi engelleri bulunmaktadır.Genç yaşta rahmi alınmak zorunda kalınmış veya tıbbi nedenlerle gebeliği müsaade edilmeyen kadınlarda taşıyıcı annelik düşünülmelidir.Gebe kalamayan veya gebe kalması mümkün olmayan ama yumurta hücresi olan kadınlarda bebek sahibi olabilmelerine olanak sağlayan taşıyıcı anneliği anlatmak gereklidir. Memleketimizde donasyon ve taşıyıcı annelik yasal olmamasına ragmen bir aydın olarak bu seçeneği hastalarımıza sunmak zorundayız.
Kadından alınan yumurta hücresinin erkekten alınan sperm ile döllendikten sonra oluşan embryo rahmi ilaçlarla hazırlanmış taşıyıcı anneye yerleştirilir.
2-
Kadının yumurtası da yoktur,bu durumda yumurta hücresi taşıyıcı anneden alınabileceği gibi üçüncü bir kişiden de alınabilir.Yumurta ,taşıyıcı anneden alınmış ise bu durumda taşıyıcı anne genetik olarak ta bebeğin annesidir. Taşıyıcı anne gebelik boyunca normal bir gebe nasıl takip edilirse o şekilde takip edilir.Doğuma gerçekleştirilir.Hastane kayıtlarında bebeğin annesi taşıyıcı kadın olacaktır. Bu işlemin yasal olduğu ülkelerde buradaki hukuksal problem çözülmüştür. Doğan bebeğin genetik olarak yumurtası alınan kadının ve spermi alınan erkeğin özelliklerini taşıyacaktır.
Taşıyıcı annelikte yapılan işlemlere kısaca bakalım;
Kadının yumurta hücrelerinin iğnelerle geliştirilmesi
Yumurta hücreleri, belli bir büyüklüğe geldiğinde hastanın uyutularak yumurta hücrelerinin karın içinden toplanması,
Yumurta hücrelerinin laboratuar ortamında sperm ile karşılaştırılması yada spermin yumurta hücresinin içine verilmesi,
Laboratuar ortamında embriyonun gelişmesini takip edilmesi,
Embriyolar belli bir döneme geldiğinde gebeliğin yerleşmesi için ilaçlarla hazır hale getirilmiş taşıyıcı annenin rahmine verilmesi şeklinde gelişir.
Yumurta vericisi nasıl seçilir?
Ciddi bir merkez yumurta vericisi olmak isteyen bir kız kardeş veya arkadaş var ise bu büyük bir şans sayılabilir,demektedir. Ben bu görüşe katılmıyorum, bana göre donor olarak seçilecek kişi kesinlikle tanıdık bir kişi olmamalı, zira gerek duygusal gerekse de hukuksal problemler yakın kişilerde sıklıkla karşılanır.Bu sırada hem donör hem de taşıyıcı annenin AIDS,Hepatit gibi bulaşıcı hastalıklar açısından incelenmesi gereklidir.
Bugün için ülkemizde kadın veya erkek yumurta hücrelerinin bağışı yasal olarak mümkün değildir. Donasyon dediğimiz olay memleketimizde yasal olarak yapılamamaktadır. Ayrıca taşıyıcı annelikte memleketimizde yasal bir çerçeve içinde değildir. Bazı ülkelerde bu tür uygulamalar sıkı denetleme ve yasalarla korunu hale gelmıştir.Memleketimizde yasak olan bu işlemde özellikle donasyon değil ama taşıyıcı anne bulmak çok ciddi problem haline gelmiştir. Kıbrıs’ta bir yerel basın organında çıkan bir habere göre taşıyıcı anne 18-20 bin dolar ücret istemekte ayrıca tüm gebelik boyunca ilaç muayene ücretleri masrafları ve doğum ücreti ile rakam daha üst boyutlara gelmektedir. Donasyonda ise sadece yumurta hücresi vermenin bedeli 1000 Euro civarında olduğu bildirilmiştir. Eskiden Kıbrıs dışında Belçika İngiltere gibi memleketlerde yapılan bu işlemler Kıbrıs’ta yapılmaya başlandıktan sonra ülkemiz medyasında çok konuşulan bir konu olmaya başlamıştır.Bir çok merkez taşıyıcı anne bulmak açısından zorluklar yaşadıklarını bildirmişlerdir.
Sanatçılardan Metin Arolat Haber Vitrini isimli web sitesinin verdiği habere göre; çocuk sahibi olabilmek amacıyla 25 bin dolar karşılığında, Bulgaristan'da yaşayan genç bir kadınla anlaşmıştır. Web sitesinin verdiği habere göre Metin Arolat bir röportajında evliliğe sıcak bakmadığını belirtmiş ve "Evlilik olmadan çocuk yapmanın yasal hale gelmesini istiyorum. Çünkü evlenmek istemiyorum ama çocuğum olsun istiyorum. Çocuk olsun diye evlenmek bana yanlış geliyor." demiştir.
Hürriyet gazetesinin bir haberine göre Arizona’da yaşayan taşıyıcı anne Teresa Anderson, Luise ve Enrique Gonzales çifti ile 15 bin dolara taşıyıcı annelik için anlaşmış ama bebeklerin beşiz olması ve ailenin ciddi paraya ihtiyacı olması nedeniyle taşıyıcı anne Teresa aileden para almaktan vazgeçmiştir. Bu örnekte Amerika’da taşıyıcı annelik ücretini göstermesi açısından bir örnektir.
Memleketimizde yasal olmayan bu işlem için yıllardır Belçika, İngiltere, Rusya, Yunanistan gibi ülkelere giderek bu işlemi yaptıran Türk halkı şimdi Kıbrıs’ta bu işlemi gayet kolayca yaptırmaktadır. Özellikle pasaport zorunluluğu olmaması ve türkçe konuşulan bir yer olması nedeniyle türk halkı kıbrısta zorluklar yaşamamaktadır.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 00:45
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.