Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2007       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
"Mars'ta su var" iddiaları yeniden

16 Şubat, 2007 09:19:00 (TSİ)



Mars'ta su bulunduğuna dair iddialar yeniden gündemde
İLGİLİ HABERLER
"Mars'ta yaşam 1977'de keşfedilebilirdi"


NASA'dan 2 milyon dolarlık roket yarışması


Spirit'in ön tekerlerinden biri bozuldu


Google Mars'la Kızıl Gezegen ekranınızda


Spirit ve Opportunity hala işbaşında




Mars'ta su bulunduğu yönündeki iddialara yenileri eklendi. NASA'nın Mars keşif uydusu, kızıl gezegendeki büyük bir vadide koyu ve açık renkli kayaları görüntüledi. Uzmanlara göre, bu ancak, vadiden sıvı bir maddenin akmasıyla mümkün olabilir.

ABD'de yayımlanan 'Science' dergisinde yer alan bulgulara göre, sıvının içindeki mineraller, temas ettikleri kayaları güçlendiriyor.

Böylece, vadinin bu kısmı erozyondan diğer bölümlere göre daha az etkileniyor ve uydunun tespit ettiği görüntülerde olduğu gibi, renk ve ton farkı ortaya çıkıyor.

Uzmanlara göre ayrıca Mars'ta saptanan katmanlı yüzeyler ancak düzenli su akışı, volkanik faaliyet ya da rüzgarın eseri olabilir.

Geçtiğimiz aralık ayında Mars yüzeyindeki kraterlerin son sekiz yılda değişim geçirdiği saptanmış, bu da gezegende su bulunduğunun bir kanıtı olarak gösterilmişti.

"Mars yüzeyinde hayat yok"

Bu arada, bilimadamları son yaptıkları araştırmaya göre, Mars yüzeyinde yaşam olmadığı, Kızıl Gezegen'de yaşam varsa bile bunun yüzeyden aşağılarda olabileceği sonucuna vardı.

Space.com'un haberine göre, bilimadamları Kızıl Gezegen'in yüzeyinde çeşitli derinliklerde yaptıkları kozmik radyasyon seviyesi ölçümlerinin ardından, yüzeyde ve birkaç metre altında yaşamın varlığının, kozmik radyasyonun öldürücü miktarından ötürü olanaksız olduğuna karar verdi.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:56