Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #589

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2007       Mesaj #589
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
AB'de ikinci Türk bakan Hollanda'da

16 Şubat, 2007 09:20:00 (TSİ)

albayrakhbr1607
Nebahat Albayrak bir AB ülkesindeki ikinci Türk asıllı bakan oldu
Hollanda'da yeni kurulan koalisyon hükümetinde görev alan Nebahat Albayrak bir Avrupa Birliği ülkesindeki ikinci Türk asıllı bakan oldu.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin, Albayrak'ın bakanlığını engelleme girişimi sonuçsuz kaldı.

Hollanda'da 22 Kasım'da yapılan seçimlerin ardından Hıristiyan Demokrat Parti önderliğinde kurulan üçlü koalisyon hükümeti Bakanlar Kurulu'nu belirledi ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Türk kökenli milletvekili Nebahat Albayrak yeni hükümette Adalet Bakanlığı Devlet Sekreterliği'ne atandı.

Ancak Albayrak'ın bu göreve atanması aşırı sağcı Özgürlük Partisi'ni rahatsız etti. Parti lideri Geert Wilders Meclis'e soru önergesi vererek, Albayrak'ın çifte vatandaş olduğunu, bu durumun da tarafsızlığını etkileyeceğini savunarak söz konusu göreve gelmesini engellemeye çalıştı.

Sağcı parti, önergeyi iktidarın tepkisiyle karşılaşması üzerine geri çekti.

Albayrak böylece İsveç'te bir önceki hükümette eğitim bakanı olarak görev alan İbrahim Baylan'ın ardından, bir Avrupa Birliği ülkesindeki ikinci Türk bakan oldu.

Adalet Bakanlığı Devlet Sekreterliği'ne atanan Albayrak hükümetin yabancılar politikası konusunda doğrudan siyasi sorumlu olacak.

Bir önceki hükümette yabancılar politikası, uyum politikalarıyla birleştirilerek Liberal Partili Bakan Rita Verdonk tarafından yürütülmüş ve Verdonk'un uygulamaları, ülke gündeminde en çok tartışılan konuyu oluşturmuştu.

Bu açıdan bakıldığında yeni hükümet içindeki devlet sekreterleri arasında en ağır görev Nebahat Albayrak'a verilmiş oldu.

Dördüncü Balkenende hükümetinde başbakanla birlikte toplam 16 bakan ve 11 devlet sekreteri bulunuyor.

Aralarında Albayrak'ın da bulunduğu devlet sekreterleri kabinede bakan konumunda yer alıyor ve görev alanıyla ilgili konularda bakan yetkilerini taşıyor.