Arama


vain - avatarı
vain
Ziyaretçi
16 Şubat 2007       Mesaj #29
vain - avatarı
Ziyaretçi
ANTARTİKA'NIN ALTINDA BÜYÜK GÖLLER VAR

antarktika
ashington (AA) - Antarktika'daki buz tabakasının altında büyük göller olduğu belirlendi.

Science (Bilim) dergisinde bugün yayımlanan bir makaleye göre, uzaydan gönderilen lazer ışınlarıyla, Antarktika'nın altında, bazılarının yüzölçümü yüzbinlerce kilometre olan göller bulundu.


Bazıları buz tabakasının 700 metre altında yatan bu göllerin suyu o denli hızla dolup çekiliyor ki, bu hareketleri uydulardan yapılan gözlemlerle görebilmek mümkün olabiliyor.


Dergide yayınlanan makalenin yazarı Helen Fricker, bu göllerin, küresel ısınmadan dolayı oluşmadığını, çünkü bulundukları derinliğin yüzeydeki sıcaklık değişimlerinden etkilenmeyecek kadar derin olduğunu, ama bu göllerin ''nasıl hereket ettiğini'' bilmenin, iklim değişikliklerinin Antarktika buz tabakasını nasıl etkilediğini bilmek açısından önemli olduğunu söyledi.


Dünyanın temiz su stokunun yüzde 90'ı, Antarktika'yı kaplayan buz takabasında bulunuyor ve bilim adamları, bu buz takabasının tamamıyla erimesi durumunda dünyada deniz düzeyinin 7 metre yükseleceğini hesaplıyorlar. Deniz düzeyindeki 1 metrelik bir yükselmenin bile büyük felaketlere yol açacağı belirtiliyor.




IŞIKLARIN GİZEMİNİ AYDINLATACAK UYDULAR


uydu
Ankara -AA- Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kuzey Kutbu'nda geceleri görülen hareketli ve renkli ışıkların (aurora borealis) gizemini aydınlatması beklenen 5 uyduyu taşıyacak füzeyi bir gün gecikmeyle Cumartesi sabahı fırlatacak.

NASA'nın yanı sıra Kaliforniya'daki Berkeley Üniversitesi'nden bilim adamlarının katıldığı Themis (Time history of events and macroscale interactions during substorms) adı verilen projeyle yörüngeye gönderilecek uyduları taşıyacak Delta 2 füzesinin fırlatılışı kötü hava koşulları nedeniyle bugünden Cumartesi TSİ 01.26'ya ertelendi.

Dünya'yı Güneş'in öldürücü ışınlarından koruyan manyetosfer tabakasının varlığına işaret eden ışıkların işleyiş mekanizmasını anlamak için gönderilecek
uydular, Güneş rüzgarlarıyla gelen ve atmosferin üst katmanlarında biriken parçacıkların ne zaman, nerede ve nasıl boşalarak "elektron yağmurlarına" yol
açtığını belirlemeye çalışacak.

Daha önce bu amaçla fırlatılan uydu, ışıkların sırrını ortaya çıkaramamıştı.




Gen, alzheimeri 'onardı

001-2002 yıllarında 8 hastaya uygulanan gen terapisi başarılı sonuç verdi. Beyne yerleştirilen dokular sayesinde hücre ölümü durdu ve fonksiyonlar yeniden canlandı. Alzheimer'e karşı gen terapisi başarılı sonuç verdi. 2001-2002 yıllarında, ABD San Diego Üniversitesi'nde 8 alzheimer hastasının beynine genetik olarak üzerinde oynanmış dokular yerleştirilmişti. 11 saat süren ameliyatla yerleştirilen dokular sayesinde, hücre ölümünün durduğu ve hücre fonksiyonlarının yeniden harekete geçtiği gözlendi.

Araştırmayı yürüten nöroloji profesörü Mark Tuszynski, hastalardan altısında hastalığının başarılı bir şekilde yavaşladığını açıkladı. İlk kez gen terapisi uygulanan bu alzheimer hastalarına nakledilen dokular, ölen hücrelerdeki protein oluşumunu doğal olarak canlandıracak şekilde tasarlandı. Cerrahlar, primatlar üzerinde test edilen yöntemden parlak sonuçlar alındıktan sonra, insanlar üzerinde deney yapmaya hazır olduklarını söylemişti.

Hayvanlar üzerinde yapılan terapi sonucunda yaşlı ve küçülmüş beyin hücreleri onarılarak, eski büyüklüklerine ve hücre kalitelerine getirilmiş, hücrelerarası iletişimi sağlayacak önemli bağlantılar sağlanmıştı.

İlk başta hastalar yarı baygınken yapılan ameliyatlarda, iki hasta kanama geçirdi. Sonrakilerde komplikasyona yer vermemek için genel anestezi altında ameliyat yapıldı. Hafıza testlerinde, idrak gerilemesinin yüzde 50 oranında yavaşladığı görüldü. Beyin taramalarında ise hastaların beyinlerinin öncekine göre daha aktif olduğu tespit edildi.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalar sonucunda gen terapisi tekniğinin güvenilir olduğu saptandı. Bundan sonra tekniğin ne kadar etkili olduğunu belirleyecek başka çalışmalar yapılacak. Alzheimer's Research Trust'tan Harriet Millward, araştırmanın heyecan verici olduğunu, ancak yine de bunun alzheimer hastaları için tam bir tedavi olamayacağını söyledi.



YANLIZ KULAK DEĞİL GÖZLERDE DUYUYOR

Prof. Hugo Fastl, yaptığı araştırmalar sonucu, insan gözlerinin de kulaklar gibi sesten etkilendiğini ve duyabildiğini öne sürdü. Münih Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Hugo Fastl, yaptığı araştırmalar sonucu, insan gözlerinin de kulaklar gibi sesten etkilendiğini ve duyabildiğini öne sürdü. Gözlerin sesi algılamada önemli bir rol oynadığını öne süren Prof. Fastl, öğrencileriyle yaptığı deneyde gözlerin açık yeşil renkli beyaz renkli trenlerin sesini daha az algıladıklarını tespit etti.

Daha sonra öğrencilerine koyu parlak veya kırmızı renkteki trenlerin görüntülerini seyrettiren Fastl, öğrencilerin tren gürültüsünü daha fazla algıladıklarını belirledi. Prof. Hugo Fastl, 'Yaptığımız deneylerden çıkan sonuca göre, görmenin ses frekansıyla ilgili önemli bir bağlantısı bulunmaktadır' dedi.

Son düzenleyen vain; 16 Şubat 2007 11:46 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi