Arama


virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
17 Şubat 2007       Mesaj #3
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
İşletme web sitesine sahip olmanız, çevrimiçi varlığınızı oluşturmanızı, işiniz hakkında müşterileri eğitmenizi ve belki de çevrimiçi bir mağazayla yeni bir gelir kanalı oluşturmanızı sağlar.

Ancak siteyi nasıl oluşturursunuz? Etkili bir site kurmak ve çalıştırmak için ne gerekir? Müşterilerin sizinle çalıştıkları için kendilerini iyi hissedecekleri bir site.

Basit bir site oluşturma, teknik olarak zor değildir, web'de her gün binlerce yeni site ortaya çıkmaktadır. Gerçekten de "ortaya çıkmak" terimi, bunların görüntü ve işleyiş biçimlerini de tam olarak açıklamaktadır. Müşteriler ve olası müşterilerde olumlu izlenim uyandıran bir site oluşturmak için gereken altı adım aşağıda sunulmaktadır.

1. Sitenizin amacını, görünümünü ve uyandırmasını istediğiniz duyguyu belirleyin
Site planlamanıza, sizinle aynı iş kolundaki diğer siteleri inceleyerek başlayın. Etkili olan ve olmayan noktaları belirleyin. Kendinize aşağıdaki soruları sorun:
  • Tasarım, grafik ve renk kullanımı ile yazıların tonu işletme hakkında ne söylemektedir?
  • Site, çoğu müşterinin hemen öğrenmek istediği bilgilere kolay erişim sağlıyor mu?
  • Siteye yeniden dönmek için bir neden var mı? Bilgilerin düzenli olarak güncelleştirildiğini belirten göstergeler var mı?
Diğer siteleri incelemeniz, kendi sitenizle elde etmek istediklerinize odaklanmanıza yardım edebilir.

2. Sitenizin taslağını hazırlayın
Sitenizin amacını ve uyandırmasını istediğiniz duyguyu belirledikten sonra, bir kalem ve kağıt ile ya da bir bilgisayar çizim programı kullanarak sitenizin ve sayfa düzenlerinin taslağını hazırlayın.
  • Site düzeni. Site düzeniniz, siteniz için oluşturmayı planladığınız tüm sayfaları ve hangi sayfaların diğerlerine bağlandığını anahatlarıyla gösteren görsel bir özettir. Müşterilerinizin ve ziyaretçilerinizin anımsayabileceği mantıklı akışı olan bir yapı oluşturmaya çalışın. Sayfalar için küçük kutular çizin ve sayfalar arasındaki bağlantıları gösteren oklu çizgiler ekleyin. Çoğu site tasarımcısı, site yapısı olarak hiyerarşik yaklaşımı benimser, burada Giriş sayfası en üsttedir, ikinci ve üçüncü düzey sayfalar buradan aşağıya doğru dallanır.
  • Sayfa düzeni. Sitenizdeki bir sayfanın yapısını gösteren düzeni çizin. İçerik sayfadan sayfaya değişecektir, ancak bu temel yapı sitenizdeki tüm sayfalar için bir şablon görevi görür. Standart bir düzen kullanmak, ziyaretçilerin hatalı yönlendirilmesini önler. Göz önüne almanız gereken bazı önemli sayfa düzeni konuları arasında, diğer sayfalara giden gezinme bağlantılarının yerleştirileceği yer, diğer pazarlama malzemelerinde kullanılan renk, yazı tipi ve grafik düzenlerinin aynı olup olmayacağı sayılabilir. En iyi sonucu vereni belirlemek için diğer web sayfalarının düzenlerine bakmanızda yarar var.

3. Bir etki alanı adı kaydettirin
Etki alanı adınız, sitenizi bulmak için Internet kullanıcılarının tarayıcılarına yazacakları adrestir. Örneğin, www.sirketiniz.com. Sahip olmak ve kullanmak için seçtiğiniz etki alanı adını kaydettirmelisiniz, böylece başkalarının onu kullanmasını önlemiş olursunuz. InterNIC, resmi olarak belirlenen etki alanı kaydı sağlayıcılarının listesini sunar. Bu hizmetlerin çoğu, istediğiniz adın kullanılabilir olup olmadığını belirlemenize yardımcı olur. Bu adın daha önce alınmış olması olasılığına karşı, etki alanı adınızda bazı değişiklikler yapmak için hazırlıklı olun. Bir web sitesi oluşturmayı düşünüyor, ancak bir süre için bunu gerçekleştiremeyeceğinizi biliyorsanız, başkasının almaması için bu adı önceden kaydettirmek isteyebilirsiniz.

4. Siteniz için bir barındırma hizmeti bulun
Web siteniz, web sunucusu adı verilen bir bilgisayarda bulunmalıdır. Web sunucusu, web sayfalarınızı, tarayıcılarını kullanarak onları isteyen kullanıcılara teslim eder. Çoğu küçük ölçekli işletmenin, sitelerini web sunucularından birinde saklamak için bir barındırma hizmeti veya Internet servis sağlayıcısına (ISS) ödeme yapması mantıklıdır. Profesyonel servis sağlayıcılar, sunucuların nasıl izleneceğini, sürekli çalıştırılacağını ve korunacağını bildikleri için siteniz hemen her zaman ziyaretçilerin kullanımına hazır durumda olur. Barındırma hizmetleriyle imzaladığınız hizmet düzeyi anlaşmalarındaki güvenilirlik ifadelerine özellikle dikkat edin. Sitenize erişmeye çalışan kullanıcıların "sayfa bulunamadı" iletisi alması, sizin için hiç de iyi olmaz.

İşiniz için yalnızca dahili bir "intranet" web sitesi oluşturmak isterseniz, siteyi şirket bilgisayarlarından birinde barındırmayı düşünebilirsiniz. Windows Small Business Server 2003, Windows SharePoint Services'i bulundurur ve ofis ağınızda kolayca bir intranet oluşturmanıza yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır.

5. Sitenizi oluşturun ve sınayın
Sitenizi oluşturmak için profesyonel web tasarımcıları ile çalışabilirsiniz, hele siparişleri ve kredi kartı ödemelerini çevrimiçi işlemeyi gerektiren bir e-ticaret sitesi oluşturmayı düşünüyorsanız, büyük olasılıkla böyle biriyle çalışmanız gerekir. Microsoft global listeleme hizmetini kullanarak Web Presence Developers (Web Varlığı Geliştiricileri) içinde, Windows Small Business Server 2003 premium edition ile birlikte gelen ve gelişmiş bir web sitesi oluşturma aracı olan Microsoft Office FrontPage 2003'ü kullanarak site oluşturma konusunda uzmanlaşan tasarımcılar bulabilirsiniz. Ancak, yaratıcı birisiyseniz, ayrıca yeni ve yararlı bir beceri edinmeye meraklıysanız, biraz eğitimle FrontPage'i kullanarak kendi sitenizi oluşturmayı öğrenebilirsiniz. Kendi sitenizi oluşturmayı öğrenmenin, yapacağınız güncelleştirmeleri uygulamanızda da yardımı olur. Sitenizi oluştururken başkalarının dürüst düşüncelerini almayı unutmayın. World Wide Web'e yayımlamadan önce pek çok farklı tarayıcıda veya özel bir ağ üzerinde sitenizin performansını iyice sınayın.

6. Sitenizi yayımlayın ve sürekliliğini sağlayın
Sitenizi sınadıktan sonra, siz veya web tasarımcınız web sitesi dosyalarını anlaşma yaptığınız barındırma hizmetine yükleyebilir. Ardından çevrimiçi hale gelebilir ve etki alanı adınızı yazarak sitenizin World Wide Web'de görünmesini izleyebilirsiniz! Sitenizin yayına başlamasını kutladıktan sonra, işlerin bitmediğini unutmayın. Müşterilerin sizin dinamik ve başarılı bir işletme olduğunuza inanması için düzenli olarak site içeriğinize ekleme veya değişiklik yapmak isteyebilirsiniz. Eski tarihli olaylara başvuru yapan siteler, müşterilerin hala faaliyet gösterip göstermediğinizi düşünmesine neden olur.